Nejvyšší správní soud už má na stole devět podnětů k volbám

30.10.2017 15:04

Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu, který má na starosti stížnosti spojené se sněmovními volbami, už dostal sérii podnětů od voličů. ČTK v databázi napočítala od počátku lhůty devět stížností, jejich obsah soud nezveřejňuje. K neveřejnému jednání se volební senát sejde poprvé příští týden, oznámila dnes ČTK mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Nejvyšší správní soud už má na stole devět podnětů k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky pro sněmovní volby 2017

Zatím se soudci připravují, provádějí základní procesní úkony, poučují účastníky řízení o složení senátu či zasílají výzvy k odstranění vad. „Stává se, že u některých volebních stížností není zřejmé, čeho se navrhovatelé domáhají, a zdali se vůbec jedná o volební stížnost,“ popsala Dostálová.

Z některých dílčích usnesení, například výzev, lze zjistit obsah podnětů. Muž z Orlové-Lutyně si například stěžuje, že ve sněmovních volbách nemohli kandidovat nezávislí kandidáti.

Soud ho upozornil na to, že je nutné návrh doplnit, označit konkrétní kandidáty, proti jejichž zvolení podnět směřuje, a přesně formulovat výrok, kterého se muž domáhá. Hned dva podněty s podobnou argumentací podal muž z Jindřichova Hradce, i on je musí doplnit.

Na soud se mohou voliči obracet v desetidenní lhůtě následující po vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí ve Sbírce zákonů. Lhůta začala plynout ve středu, skončí v pátek 3. listopadu v 16:00.

Návrhy podané před počátkem lhůty či po jejím uplynutí soud odmítne. O všech volebních stížnostech musí soud rozhodnout do dvaceti dnů poté, kdy je obdržel.

Volby vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

16:25 „Německo Němcům, cizinci ven.“ Nový hit v Německu, který by se neměl šířit. Scholz je ve varu

„Cizinci ven!“ V Německu se na kulturních akcích znovu ozývají výkřiky, které otřásaly německou spol…