Nejvyšší státní zástupce se pustil do Zemana, Babiše i Pelikána. A připomněl důležitou věc ke kauze Nagyová

07.09.2017 16:41

Jindřich Šídlo přivítal v redakci serveru Seznam zprávy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Přivítal ho zajímavou poznámkou na konto prezidenta Miloše Zemana, na konto možného příštího premiéra Andreje Babiše (ANO), ale také na účet stávajícího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Nejvyšší státní zástupce se pustil do Zemana, Babiše i Pelikána. A připomněl důležitou věc ke kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou

„Naším dnešním hostem je Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce a muž, jehož podřízení se právě snaží ovlivnit průběh demokratických voleb. tvrdí to alespoň prezident, favorit voleb a váš nadřízený ministr spravedlnosti (Robert) Pelikán (ANO). Jak se vám pracuje,“ zeptal se moderátor hosta. „Mně se pracuje dobře,“ odvětil Zeman.    

To, co se teď děje, přičítá probíhající předvolební kampani a slova zmíněných tří pánů chápe jen jako slova politiků. Považuje je za nešťastná, ale nemůže se jimi nechat ovlivnit ve své práci. Státní zástupci se podle jeho názoru nemají ovlivňovat volbami. Kdyby se řídili volbami, tak by až do roku 2027 nemohli vyšetřovat, protože to je jediný rok, kdy nejsou volby. Zastal se proto svých podřízených ve věci policejní žádosti o vydání Andreje Babiše krátce před volbami. „Předpokládám, že policejní orgán si toto promyslel, státní zástupce také, takže předpokládám, že vědí, co činí,“ prohlásil.

Divákům připomněl, že případy se fakticky řeší až u soudu a až tam se definitivně rozhodne o vinně a nevině  každého člověka. Samozřejmě, že se může stát, že Andrej Babiš odejde od soudu očištěn. Zeman ctí presumpci neviny a počítá i s tímto vývojem. „Já mám za to, že ta justice měří stejným metrem všem občanům. A to je důležité,“ zdůraznil Zeman.   

Když v roce 2011 nastupoval do úřadu, tak cítil, jak ve veřejnosti, tak mezi politiky, chuť zatočit s korupcí. Trochu se to posunulo po zásahu na Úřadu vlády v roce 2013, kdy se mluvilo o nalezeném zlatě, penězích a mafii, ale tato část případu zůstává stále nedořešena. Od té doby se Zemanovi zdá, že mají politici obavy, zda státní zástupci nezašli příliš daleko. Nejvyšší státní zástupce uznává, že veřejnost má určitá očekávání, ale tím nejdůležitějším, co by v této kauze mělo být řečeno, je podle Zemana to, zda došlo ke zneužití vojenského zpravodajství, či nikoliv.

„Teď si dovolím položit jednu otázku já. Jak byste se cítil vy ve státě, kde byste si mohl úkolovat tajnou službu?“ zeptal se nejvyšší státní zástupce moderátora. „Špatně, samozřejmě,“ odvětil Šídlo. „Já taky,“ přitakal okamžitě Zeman. Proto tuto část celé kauzy považuje za nejdůležitější a vyčkává, jak bude rozhodnuta.

Celý rozhovor naleznete zde

Nakonec se vyjádřil i k situaci v Polsku. Domnívá se, že to, co teď dělá polská vládní strana Právo a spravedlnost, považuje za mírně řečeno nestandardní, protože tamní ministr spravedlnosti získává skrze reformu justice takové pravomoci, až se to Pavlu Zemanovi nezdá být úplně v pořádku. Rozhodl se proto podepsat se pod dopis, kterým české špičky justice podpořily polský Nejvyšší soud.

„Myslím si, že to rozdělení moci ve státě je důležité, a je důležité, aby bylo zachováno,“ zdůraznil Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…