Někdejší Bémův náměstek Blažek prý měl doma v trezoru 220 milionů. Chystal se na něj balkánský gang

09.10.2015 8:02

Díky nasazeným policejním informátorům se mužům zákona podařilo překazit loupež v domě někdejšího náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka. Balkánský gang si chtěl z jeho trezoru odnést 220 milionů. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Někdejší Bémův náměstek Blažek prý měl doma v trezoru 220 milionů. Chystal se na něj balkánský gang
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

„V tom domě je osm až deset milionů eur a drahé kameny. Patří jednomu bohatému člověku. Znám denní režim jeho rodiny a měl jsem i plán domu a fotky lidí, co v něm bydlí,“ řekl tehdy podle policie Makedonec Agim Buchmayer svým dvěma společníkům.

Albánec Adil Alija, Makedonec Agim Buchmayer, Kosovan Florio Selmanaj a srbský občan Bekim Thaqi podle listu věřili, že ukradnou osm milionů eur v hotovosti, tedy přes 220 milionů korun. Gang se pro ně vydal do vily Rudolfa Blažka, někdejšího náměstka pražského primátora Pavla Béma.

K loupeži mělo dojít loňského 27. listopadu. Buchmayer zřejmě expolitika sledoval dlouhou dobu. Věděl, že někdejší náměstek ministra obrany se domů vrací mezi šestou a sedmou hodinou večer a že nejprve zaparkuje na ulici a až večer zajede s autem do garáže. V nestřeženém momentu by gangsteři využili otevřené garáže, vtlačili ho do ní zpátky, udeřili a svázali. Pak by přišly na řadu zbraně. V policejních dokumentech se pak prý popisuje, jak mělo přepadení vypadat: „Musí mít strach, aby spolupracoval, a bude donucen, aby sdělil, jak se otevírá trezor, jeho rodina bude mezitím v domě ohrožována střelnými zbraněmi s tím, že pokud poškozený nebude spolupracovat, budou pachatelé střílet na jeho ženu a děti.“

Policie ale nenechala gang jeho plán dokončit a skupinu pozatýkala ještě na cestě k domu Rudolfa Blažka. Jenže ani pak práce pro protimafiánský útvar neskončila. Díky dvojici agentů, které se jim podařilo do skupiny propašovat, věděli, že s plánováním akce pomáhalo daleko víc lidí. Mezi nimi i někdo od policie, tedy takzvaný krtek. Z výslechů členu gangu prý vyplynulo, že tímto krtkem, který dodával zločincům informace od policie, měl být Zdeněk Vaňkát, řadový kriminalista z prvního pražského obvodu.

Ten je prý také mimořádně vlivnou postavou českého fotbalu. „Vaňkát, který do svého zatčení běhal podél lajny s praporkem v první a hlavně ve druhé lize, se v březnu stal šéfem ústeckého krajského fotbalového svazu. Navíc má velmi blízko k fotbalovému bossovi Romanu Berbrovi,“ píše list s tím, že Vaňkát je už pět měsíců za mřížemi.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …