Někdejší Cameronův ministr stále doufá: Mohlo by být ještě jedno referendum o brexitu. Jinak přijde katastrofa

09.07.2017 17:02

K Brexitu nemusí nikdy dojít, myslí si bývalý britský ministr obchodu a současný poslanec za stranu Liberálních demokratů Vince Cable. Držitel šlechtického titulu sir Cable, který je aktuálně jediným kandidátem na příštího lídra strany, říká, že druhé referendum, pokud k němu dojde, by mohlo původní výsledek hlasování o Brexitu zvrátit, a nabídnout tak Britům „cestu ven“ z potenciálně „katastrofické“ situace.

Někdejší Cameronův ministr stále doufá: Mohlo by být ještě jedno referendum o brexitu. Jinak přijde katastrofa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek s pohlednicemi v Londýně

„Začínám si myslet, že k Brexitu nikdy nemusí dojít,“ sdělil Vince Cable během vysílání talk show Andrewa Marra na britském veřejnoprávním kanálu BBC. „Problémy jsou enormní, rozdíly v názorech a postojích k Brexitu mezi dvěma dominantními stranami jsou rovněž enormní. Dokážu si představit scénář, ve kterém nakonec k odchodu Británie z EU nedojde,“ sdělil Cable.  

„Naše politika směřující k uskutečnění druhého referenda, která zatím nebyla potvrzena volebním procesem, je navržena tak, aby nám zprostředkovala únikovou cestu z problému v okamžiku, kdy se ukáže, že Brexit by mohl být pro Brity potenciálně katastrofickým,“ dodal.

Podle bývalého ministra vládního kabinetu, který je aktuálně jediným kandidátem na nového lídra britské liberálně-demokratické strany, by mohla brzy mezi příznivci labour party zaznamenat otřesy, a to v souvislosti s tím, jak si mladí voliči, které Corbyn oslovoval, uvědomí, že lídr labouristů podporoval tzv. tvrdý Brexit.

CELÝ ČLÁNEK V ANGLIČTINĚ NALEZNETE ZDE.

Jeremy Corbyn podle Cablea zaznamenal výrazný volební úspěch. Cable ale rovněž naznačil možnost určitých problémů. Corbyn je totiž podle něj velice nakloněn Brexitu, a to v jeho tzv. tvrdé formě. Případný rozkol a štěpení v rámci labour party pak podle Cablea představuje jasnou příležitost pro Liberální demokraty.

Cable rovněž oznámil, že je příznivcem umírněného odchodu Británie z evropských struktur a hodlá v parlamentu spolupracovat s labouristickými i konzervativními kolegy ve snaze zablokovat politiku premiérky Theresy Mayové. Ta patří mezi příznivace „tvrdého“ Brexitu, který mimo jiné předpokládá, že by Spojené království ztratilo i přístup na jednotný evropský trh.

VINCE CABLE SE V BRITSKÉ BBC VYJADŘUJE K BREXITU:

Video: YouTube

Co se týče hospodářské politiky, Vince Cable podle britského listu Independent oznámil, že je příznivcem „umírněného“ navyšování daní. Vyjádřil se i ve smyslu, že hospodářská politika vlády směřující k rovnováze mezi výdaji a příjmy se musí odklonit od tendencí po výdajové stránce výrazně škrtat.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…