Někdejší Klausův přítel se rozepsal o Nečasově vládě

16.07.2013 8:06

Nejvyšší patra domácí politiky připomínají brazilskou telenovelu a béčkové horory. Vláda Petra Nečase (ODS) byla spíše vládou Miroslava Kalouska (TOP 09) a Jany Nagyové a zanechává za sebou nelichotivé dědictví, píše Petr Havlík, bývalý přítel Václava Klause, mluvčí Občanského fóra, zakladatel ODS a nyní předseda strany Občané.cz.

Někdejší Klausův přítel se rozepsal o Nečasově vládě
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

V české politice podle Havlíka chybí byť jen elementární porce respektu, důvěry a také odpovědnosti. Naopak častým rysem je prý účelovost, přehnané emoce a řízená záměna příčin a následků.

Celé vyjádření Petra Havlíka ZDE.

Nyní vláda Petra Nečase (ODS) zaštiťující se "pohodlnou většinou" podala demisi. "Premiér usoudil, že aféra jeho milenky je asi i jeho aférou a ukončil své trápení. Tím pádem podala demisi celá vláda," komentuje události zakladatel ODS.

Miloš Zeman si vybral variantu s úřednickou vládou a podle Havlíka jde o krok zcela v souladu s Ústavou i deklarovanými ústavními zvyklostmi. "Každé jmenování úřednické vlády posiluje roli prezidenta a platí to o to více, když je zvolen v přímé volbě. A jsme zase u těch zmiňovaných příčin a následků. Přímá volba hlavy státu je významným zásahem do Ústavy, ale nemusí tomu tak být zcela, pokud by došlo k upřesňujícím korekcím a vyvážení kompetencí ústavních pilířů moci. A to se v tomto případě nestalo," upozorňuje Havlík.

Schwarzenbergovo vyjádření za hranicí vkusu

Nečasova vláda byla podle bývalého mluvčího spíše vládou Miroslava Kalouska a pak prý asi také vládou Jany Nagyové a končila s nejnižší možnou podporou veřejnosti. "Byla sestavena z nevítězů posledních voleb a ve finále ji tvořili spíše silně motivovaní jednotlivci a ne čitelné programy čitelných politických subjektů," pokračuje Havlík. "Bývalý místopředseda vlády přirovnal rozhodnutí Miloše Zemana k postojům Adolfa Hitlera čí Klementa Gottwalda. Učinil tak ve 'svém' rakouském tisku. To je nejen za hranicí vkusu. Podle mého soudu to autora výroků diskvalifikuje z dalších diskusí," naráží na nešťastné vyjádření bývalého šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga.

Kabinet Petra Nečase Havlík ani v nejmenším nechválí. "Odstupující vláda po sobě zanechává nelichotivé dědictví," píše a vyjmenovává, čeho všeho se vláda (ne)dopustila. "Neexistencí zákona o státní službě počínaje. Nedůsledným čerpáním evropských dotací a jejich absentující kontrolou. Nepřipojením ČR k evropské úmluvě proti korupci. Přílišnou politizací a účelovostí státní správy...," tím vším a mnoha dalšími věcmi se prý Nečasův tým provinil.

"To vše a mnohé další má za následek hlubokou krizi důvěry a odpovědnosti. Nikdo nevěří nikomu a nikdo za nic nenese odpovědnost. Zcela absentuje alespoň elementární politická kultura," dodává Havlík.

"Umělý český marketingový konflikt pravice versus levice ponechme stranou. Teď je klíčové udržet základní chod institucí státu a definovat nejvyšší možnou míru společného veřejného zájmů občanů ČR," uzavírá někdejší Klausův přítel Petr Havlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…