Někdejší Klausův přítel se rozepsal o Rusech, kteří zde prý mají vliv

14.06.2014 14:13

I politické postoje by se měly opírat o ověřitelná fakta a důkladné analýzy, upozorňuje na svém blogu na serveru Aktuálně.cz Petr Havlík, jeden ze spoluzakladatelů ODS a bývalý blízký přítel exprezidenta Václava Klause. „I v politice platí fyzikální zákon, že akce vyvolává reakci. Je nebezpečné rychleji mluvit než myslet,“ zdůrazňuje ve svém příspěvku.

Někdejší Klausův přítel se rozepsal o Rusech, kteří zde prý mají vliv
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík, jeden z otců ODS

Havlík připomíná, že fakt, že politika ovlivňuje ekonomiku, platí v různých modifikacích všude na světě, a tedy pochopitelně i u nás. A vůbec prý nejde jen o nějaké malé „kmotříky“, ale o opravdu velké hráče.

Čeští oligarchové se podle slov Havlíka nezřídka zhlédli ve vzoru velkých ruských oligarchů. „Mají mnoho společného, jedni i druzí jsou produktem rychlé privatizace v posttotalitním prostředí. Rusové nás považují stále za území sféry svého vlivu. Mají k tomuto pocitu i zcela pragmatické důvody, které se opírají o reálné jevy a konkrétní čísla,“ tvrdí.

Rusové vlastní v Česku nejvíce firem

A jako příklad uvádí jen některé z více než 17 tisíc společností, které vlastní či spoluvlastní Rusové: Evraz Steel Ostrava, Škoda jaderné strojírenství, a.s., síť benzínových stanic Lukoil, a.s., Pilsen Steel, ČKD Blansko Holding, chladící věže Praha, výrobce armatur MSA, Crystalex CZ, výrobce PET preforem Retal Czech, a.s., Asiana, ČKD Kutná Hora, a.s., stavební firma Strabag, plynová dodavatelská společnost Vemex, výrobce bioetanolu PLP, a.s., výrobce průmyslových armatur ARAKO, EuroAgentur Hotels&Travel, Červa Export Import, Cheteng Engineering a další.

Celý text ZDE

Samostatnou kapitolou je pak podle něj náklonnost bohatých Rusů nejen ke Karlovým Varům, ale i k Praze. Česká metropole má totiž prý pro ně jednu velkou výhodu – z Moskvy to není až tak daleko a i v zimě je plná možností, jak se zabavit. „Český realitní trh je láká i proto, že se v Petrohradě či Moskvě necítí zcela bezpečně. Takže tady bydlí jejich manželky či rodiče. Praha je pro ně bezpečným přístavem pro jejich rodinu a byznys u nás je třeba vůbec nezajímá,“ míní Havlík a dodává, že vzájemný obchod mezi Českou republikou a Ruskou federací se neustále zvyšuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …