Někdejší politik z TOP 09 byl obžalován. Kvůli podvodu s pozemkem

25.08.2017 13:07

Bývalý zastupitel městské části Brno-střed Tomáš Jan Otradovec (dříve TOP 09) je obžalovaný z podvodu kvůli neoprávněnému získání pozemku v Brně. Hrozí mu až osm let vězení, řekl ČTK právník Zdeněk Joukl, který před soudy zastupuje potomka brněnské továrnické rodiny Georga Bilka. Právě Bilkovi pomohl Otradovec získat pozemek v dědictví po rodičích, potom ho ale převedl na sebe. Soud letos v civilním sporu nepravomocně rozhodl, že byl převod neoprávněný. Za majitele ručil Bilka.

Někdejší politik z TOP 09 byl obžalován. Kvůli podvodu s pozemkem
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Státní zástupkyně podala obžalobu k Městskému soudu v Brně. Joukla s Bilkem, který je v případu poškozeným, o tom informovala.

Bilek má 91 let a žije ve Vídni, kde ho před několika lety navštívil Otradovec. Nabídl mu pomoc při vyřízení dědictví po rodičích. Senior o ničem takovém nevěděl a nejprve odmítal, ale pak dal Otradovcovi plnou moc, aby ho v záležitosti zastupoval před úřady.

Politik zahradu, nedaleko které bydlí, pomohl Bilkovi získat. Potom ale použil plnou moc a převedl ji na sebe darovací smlouvou. Bilkovi chtěl dát zhruba čtvrt milionu korun. Joukl to označil pouze za zlomek tržní ceny, která se pohybuje v řádu milionů korun. Zároveň tvrdil, že vyslechl rozhovor Otradovce s jeho matkou o tom, že pak chtějí pozemek za velké peníze prodat.

Bilek s převodem na Otradovce nesouhlasil. Proto na něj podal trestní oznámení pro podvod a žalobu o určení vlastnictví. Soud pak pozemek přiřkl Bilkovi. Kvůli pochybnému převodu se případem zabývala i policie a věc skončila obžalobou z podvodu.

Když se kauza dostala do médií, Otradovec ukončil členství v TOP 09 s odůvodněním, že nechce stranu poškozovat, přestože se cítí nevinný. Letos v dubnu se vzdal mandátu zastupitele Brna-střed. Vyzval ho k tomu bývalý spolustraník Bohumil Straka (TOP 09) poté, co soud rozhodl o tom, že pozemek patří Bilkovi a převod na Otradovce byl neoprávněný. Rozhodnutí zatím není pravomocné, protože se Otradovec odvolal a Krajský soud v Brně ještě v odvolacím řízení nerozhodl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…