Někdejší slavný pražský ódéesák se druží s cizinou. Vyrazil na kongres strany Marine Le Penové

30.11.2014 6:41

Sedm evropských spojenců, včetně zástupce české neparlamentní strany, se v sobotu v Lyonu zúčastnilo kongresu francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN). Informovala o tom agentura AFP. Šéfce této protievropské nacionalistické strany Marine Le Penové se dosud nepodařilo vytvořit samostatnou politickou skupinu v Evropském parlamentu. Počítat zatím může s partnery z pěti různých zemí, další dva jí ale k dosažení požadované kvóty chybí.

Někdejší slavný pražský ódéesák se druží s cizinou. Vyrazil na kongres strany Marine Le Penové
Foto: Radim Panenka
Popisek: Budova české ambasády je pár kroků od Eiffelovy věže

„Naše Evropa sahá od Atlantiku po Ural, ne z Washingtonu po Brusel," prohlásila podle AFP Le Penová. FN, která zastává proruské názory, nedávno získala půjčku devět milionů eur (248 milionů korun) od ruské První česko-ruské banky (PČRB), která vznikla před lety v ČR a nyní sídlí v Rusku.

Host z Ruska odsoudil sankce EU vůči Moskvě

Jedním ze zahraničních hostů na dvoudenním mimořádném kongresu FN byl představitel ruské kremelské strany Jednotné Rusko Andrej Isajev, který vzdal hold „prastarému přátelství" mezi Francií a Ruskem a odsoudil sankce Evropské unie vůči Moskvě, jež „nejsou výhodné pro vás ani pro nás".

Kromě něj na kongres dorazil šéf nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders, jeho kolega z nacionalisticky orientované Svobodné strany Rakouska Heinz-Christian Sträche, předseda krajně pravicové italské Ligy severu Matteo Salvini, místopředseda vlámské nacionalistické strany Vládní zájem Philip Claeys a zástupce Vnitřní makedonské revoluční organizace (VMRO), která popírá existenci makedonského národa.

Z Česka přijel šéf OKS

Z České republiky přijel předseda Občanské konzervativní strany Jiří Janeček. Ten podle textu zveřejněného na webu jeho strany mimo jiné uvedl, že přistěhovalci „lehce získávají stejná práva jako původní obyvatelé Evropy" a roste tlak na občany a podnikatele, kteří musí platit stále vyšší daně. „Jsme ochotni se zařadit do jednoho šiku pod vedením předsedkyně Front National Marine Le Penové a pomoci vrátit do Evropy řád, spravedlnost a pořádek," stojí také v internetovém příspěvku šéfa strany, která v letošních volbách do Evropského parlamentu získala v České republice 0,22 procenta hlasů.

Le Penová příští prezidentkou Francie?

Le Penová, o níž včera Wilders hovořil jako o příští francouzské prezidentce, by na kongresu měla promluvit dnes. Krajně pravicová strana zažívá nárůst popularity. Podle průzkumů by ji nyní volilo 30 procent voličů, víc než vládnoucí socialisty nebo opoziční pravicovou UMP, která si dnes za svého šéfa zvolila francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho. Právě s ním by Le Penová podle některých názorů mohla změřit síly v prezidentských volbách v roce 2017.

Do vedení FN mezitím zamířila vnučka jejího zakladatele Jeana-Marie Le Pena, teprve čtyřiadvacetiletá Marion Maréchalová-Le Penová, která byla podle zdrojů AFP zvolena do ústředního výboru strany. Marion je neteří Marine Le Penové a je jednou z dvojice poslanců FN ve francouzském parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…