Někdo Zemana porazit dokáže, navádí Magda Vášáryová

15.04.2016 17:35

Každá politická strana, která chce ovlivňovat dění v prostoru, by měla přijít s kandidátem na prezidenta. Zemana určitě někdo porazit dokáže, řekla Magda Vášáryová v rozhovoru s Martinem Veselovským na DVTV. Kde však takového člověka najít, to nikdo doopravdy neví.

Někdo Zemana porazit dokáže, navádí Magda Vášáryová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

Magda Vášáryová v rozhovoru na DVTV mluvila o budoucnosti Česka a společnosti obecně a z jejích zkušeností vyplývá, že mladí lidé jsou v revoltě vůči Evropské unii. „Ale naše středoevropské společnosti jsou stále rozdělené. Podívejte se jen na Slovensko, teď na Polsko, podívejte se na Maďarsko, jsme stále rozdělení,“ řekla a dodala, že akorát na Slovensku může současná vláda společnost nějakým způsobem spojovat.

Česko má několik témat, které rozdělují společnost, tedy prezidentskou volbu a uprchlickou krizi. „Ohrožují, ale ve skutečnosti ne. To je oktrojované téma, protože tady ti uprchlíci nejsou. Snad se nechcete bavit o těch, kteří se chtějí vrátit, kolik jich je, dvanáct?“ usmála se Vášáryová a řekla, že chápe, že lidé mají strach, ale nejsou v ohrožení.

Jsme historicky rozdělená společnost a vždycky budeme. Na současnosti si Vášáryová cení toho, že všichni jsme „dostatečně svobodní, aby dostatečně svobodně řekli svůj svobodný názor“. Následně uvedla, že je vlastně ráda za to, že se na Slovensku projevil fašismus, a Marian Kotleba se dostal do parlamentu. „A teď se hodně lidí přiznalo k tomuhle názoru, a my se můžeme postavit proti němu. Protože když by to bylo skryté, těžko se tomu postavíte.“

Dále Vášáryová řekla, že prezident Zeman nemá v našem parlamentním systému takové pravomoci, jaké mu společnost nebo média přisuzují. Negativní kampaň mu jenom pomáhá ke znovuzvolení. Připomněla, že již dříve říkala, že přímá prezidentská volba je špatný krok, a musíme si to uvědomit. „My jsme tímhle krokem vydělili prezidenta z parlamentu,“ řekla s tím, že skrze přímou volbu se prezident stal samostatnou nezávislou jednotkou, který si dělá, co chce, a „v podstatě je bez kontroly“, v Česku i na Slovensku. Hlavním problémem však je, že politici jednají podle přání většiny a média prezidenta „glorifikují“ tím, že jej neustále sledují.

„Strašení normalizací je jako strašení fašismem,“ řekla Vášáryová a dodala, že tu na nastolení jiného režimu není prostor. Ale dojít k tomu samozřejmě může. Mluvila i o tom, že kdysi znala Viktora Orbána, který začal svoji politiku směřovat doprava z ušlechtilých důvodů, nakonec však podlehl svým voličům.

Velmi důležité však podle ní bude americké vyšetřování ruských investic v Evropě. „Na podporu čeho. Bude to velmi důležité, protože se ukáže, kdo financuje Jobbik, koho financují na Slovensku, a ukáže se, i koho financují tu. A to může velmi zásadním způsobem ovlivnit prezidentské volby v Čechách,“ vysvětlila. Veselovský však podotkl, že informace z americké strany budou vždy rozporované. Vášáryová řekla, že ji děsí náš vzrůstající antiamerikanismus.

„Pokud si neuvědomíte, že česká společnost jediná si zvolila dobrovolně komunistickou vládu v roce 1948, a pokud se s tím nesmíříte a nezačnete analyzovat, proč jste to udělali, budete mít problém,“ konstatovala Vášáryová a vysvětlila Veselovskému, aby nebyl moralista, že byla v politice dostatečně dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…