Někdo by měl za ty zlodějny jít sedět, udeřil ministr

21.10.2014 12:35

Ministr dopravy Antonín Prachař patří k nejkritizovanějším členům současné vlády, na renomé mu nepomohlo ani to, že neuspěl v senátních volbách. Přesto však věří, že ve funkci zůstane, a dál odhodlaně plánuje, co na ministerstvu a v podřízených institucích změní.

Někdo by měl za ty zlodějny jít sedět, udeřil ministr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Tristní situace je zejména v Ředitelství silnic a dálnic. Ve firmě, zajišťující silniční výstavbu, se za minulých ministrů jak na běžícím páse střídali ředitelé, a výsledkem je značný chaos. „Já chci analýzu všech průšvihů, které tam byly, včetně porušování rozpočtové kázně,“ plánuje ministr.

Přiznává, že sám nedokázal vhodného šéfa ŘSD stále najít. Z kandidátů, kteří se nabízeli, se mu prý nelíbil žádný. Přesto věří, že se podaří vhodného kandidáta najít. Přitom uznává, že nominace Jana Kubiše nebyla šťastným krokem, ale zdůrazňuje, že šéf ŘSD nebyl vyhozen pro neschopnost, ale odešel sám. „Udělal to poté, co zjistil, jak ta organizace zevnitř vypadá a kam vůbec přišel,“ vysvětluje Prachař v rozhovoru pro server E15.cz.

Dalším ožehavým tématem jsou developerské projekty na železničních stanicích. Podle Prachaře je situace taková, že České dráhy v projektech obvykle nemohou rozhodovat o ničem. Peníze za pozemky, které developerům poskytly, prý podle smluv uvidí až „v nedohlednu“, třeba až po kolaudaci stavby. „Takovouto smlouvu by přece řádný hospodář nemohl podepsat, za to by měli být všichni v kriminálu,“ čílí se ministr. Nyní se prý České dráhy snaží jednáním eliminovat škody, ale příliš se to nedaří.

„Chceme jen běžné a transparentní platební podmínky. Tedy `vy kupujete a zaplatíte`. A nikoli, že `my vám to předáme a možná někdy dostaneme peníze`. Takto jsou historicky bohužel postaveny všechny developerské projekty,“ vysvětluje dále ministr.

Vyjádřil se i k názoru, který v poslední době projevuje ministr financí a Prachařův stranický šéf Andrej Babiš, že by měly být v maximální míře budovány vysokorychlostní tratě. Prachař je však skeptik. „Je to v tuto chvíli science fiction,“ říká prý i Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…