Někdo mu tam vozí prachy, aby držel hubu. Sabina Slonková znovu rozhrabává dávný skandál kolem Zemana

18.10.2016 12:51

Investigativní reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se po letech vrátili ke známému případu, jehož jedna část nebyla dosud vyřešena. Natočili o tom video, které zveřejnili na serveru Seznam.cz.

Někdo mu tam vozí prachy, aby držel hubu. Sabina Slonková znovu rozhrabává dávný skandál kolem Zemana
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Sabina Slonková

V roce 2002 vyšetřovala policie objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové, kterou měl provést recidivista Karel Rziepel řečený Citron. K vraždě chtěl nejprve použít trhavinu semtex. Nakonec se ale rozhodl pro tři výstřely do hlavy. Oběť měl pak ještě pořezat, aby tak ztížil její identifikaci. Citron ale novinářku nedokázal najít a raději se přihlásil policii. Podle rozhodnutí soudu si vraždu objednal Karel Srba, generální sekretář ministra zahraničí Jana Kavana. Sabina Slonková o něm psala spolu s kolegou Jiřím Kubíkem řadu článků, kde mimo jiné upozorňovali na jeho majetkové poměry a ovlivňování zakázek na ministerstvu. Soud následně poslal Srbu za objednání vraždy na dvanáct let do vězení.

Celé video je ZDE

Druhá část vyšetřování, týkající se zmanipulovaných veřejných zakázek na ministerstvu zahraničí, kde šlo o stovky milionů korun, ale skončila ve ztracenu. Příběh z roku 2002 po letech znovu ožívá. Slonková se spojila s bývalým kolegou Jiřím Kubíkem, vytvořili pátrací tým a vrátili se ke starému případu. Dostala se k nim totiž zpráva, že Citron zemřel za záhadných okolností ve vězení a že peníze, o které tenkrát šlo, jsou stále v oběhu.

Reportéři v době, kdy se objevila zpráva o Citronově smrti, objevili jeho facebookový účet, z něhož je patrné, že žije v Itálii. Následně je Citron telefonicky zkontaktoval. Na otázku, z čeho v Itálii žije uvedl, že když tam odjížděl, nejel „s holou prdelí“.

Z dalšího Citronova vyprávění vyplývá, že jezdí po Evropě, kde mu někdo pravidelně předává finanční obnosy. „Já se potom někde vždycky ubytuju na hotelu. Hotel stojí 50 eur na den.“ „A tam převezmete zásilku?“ zajímalo Kubíka. „Tak nějak,“ přisvědčil Citron.

Na otázku, zda mu vozí peníze jeden člověk nebo více lidí odpověděl, že je ve spojení s jedním a ostatní jej nezajímají.

„A ten člověk, se kterým jste ve spojení, je nějaký vlivný člověk? Známe ho?“ zajímalo dále Kubíka. „Jasně že jo,“ přisvědčil Rziepel řečený Citron. Potvrdil také, že to má spojitost se zmíněným případem na ministerstvu zahraničí.

Citron také uvedl, že kdyby se vrátil do Čech, tak by „přišel o zlatou žílu.“ „Ale proč bych to dělal. Já mám tady svatej klid a nemusím chodit do práce,“ uvedl Rziepel. Zaskočení novináři následně na kameru sdělili, že Rziepelovi asi ,,někdo vozí prachy, aby držel hubu".

Vyšetřování obou reportérů pokračuje v Líšnici, kde žije bývalý poradce premiéra Zemana Miroslav Šlouf, který přivedl Srbu do politiky, po celou dobu mu kryl záda a mohl by tedy vědět o pozadí finančních operací. Už proto, že měl na starosti jednu část stranického financování ČSSD. Reportéři zvoní na domovní zvonek. Přes domácí telefon hovoří se Šloufem, ten se s nimi ale odmítá setkat.

Pak se oba reportéři vydávají za bývalým rozvědčíkem Vojenského zpravodajství Karlem Srbou.

Srba při osobním rozhovoru s Kubíkem odmítá, že by se s Rziepelem znal. Srba tvrdí, že se živí tím, že pronajímá byty.

Srba naznačuje, že v celé kauze mohlo jít o financování ČSSD grossovským křídlem a také o finanční prospěch některých politiků sociální demokracie. Konkrétní být ale nechtěl. „Máte doporučeno nemluvit o některých věcech?“ zajímalo Kubíka. „I tak by se to dalo říct,“ přisvědčil Srba.

„Na to v životě neměl. Je jasné, že jej někdo platí,“ říká o Rziepelovi Slonková a dodává: „Proč by ho někdo platil, než kvůli tomu, že mlčí. Jiný důvod u něj není.“

Tři dny po natáčení přišel od Citrona vzkaz, že si vše vymyslel. Otázkou ale je, kde skončily peníze ze zakázek a kdo platil Citronovi pobyt v Itálii.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …