Někdo musí určovat linii televize. Ondřej Neff se znovu zastal televize Prima

03.06.2016 23:10

Publicista Ondřej Neff, šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek, disident, publicista a politik František „Čuňas“ Stárek (nestr. za ODS) a poslanec Martin Komárek (ANO) diskutovali v pátečních Událostech, komentářích České televize o svobodě slova. Evropská unie se dohodla s největšími internetovými hráči o regulaci internetu, především sociálních sítí. Chce bojovat především proti šíření nenávisti.

Někdo musí určovat linii televize. Ondřej Neff se znovu zastal televize Prima
Foto: pixabay.com
Popisek: Cenzura - ilustrační foto

Podle Balšínka musí být dodržován zákon a to nejen na sociální síti, ale i v diskusích pod články. Odpovědnost za to nesou provozovatelé zmíněných serverů. Neff mu dal za pravdu pouze částečně. Připomněl, že v každé zemi panuje jiná situace. Kupříkladu ve Francii mají aktivní buňky Islámského státu a ty je třeba postihovat i na internetu, ale v Česku je opravdu poněkud jiná situace.  

Jsem proti potírání všeobecné nenávisti, konstatoval Neff

„Když já slyším řeči o šíření nenávisti, tak jsem k tomu velmi obezřetný," varoval Neff. „Já osobně jsem proti potírání jakési všeobecné nenávisti. Mě trápí projevy nenávisti, ale když dám na jednu misku vah zakázání diskusí a na druhou misku možnost, aby se lidé vyjádřili, byť někteří hnusně, tak ta svoboda vyjadřování u mě zvítězí," konstatoval zakladatel Neviditelného psa.

Balšínek dodal, že na sociální síti Facebook je zobrazovaný obsah tak či tak nějak manipulován, už jen tím, co se lidem zobrazuje. Facebook má navíc řadu nařízení na téma „co smíte a nesmíte sdílet". Balšínek se domnívá, že tato pravidla neznají zdaleka všichni uživatelé.

Šéfredaktor serveru Echo24.cz připomněl ještě jedno téma. Jestliže bude trestné urážet úředníky, nastává problém. Tady hrozí, že se budou lidé bát vůbec něco říct, aby neporušili zákon.

Krátce se pánové vyjádřili i ke kauze televize Prima. „Pokud má mít to médium nějakou tvář, tak musí být někdo, kdo tuto linii stanoví. Dělává to vedení a já to považuji za správné," zaznělo jasně z úst Ondřeje Neffa. Balšínek doplnil, že nemá rád tajné vynášení informací z interních porad, což se v FTV Prima přesně stalo. Jakýkoli provozovatel televize však musí ctít zákon.

Dalšími hosty debaty byli Babišův poslanec Martin Komárek (ANO) a kandidát do Senátu v barvách ODS František Stárek. Podle Komárka je v zájmu České republiky, aby lidé měli co nejširší prostor k vyjadřování. „Druhá věc je, že Evropská komise nejedná tupě, byť si to tady možná někdy myslíme. My jsme si všichni zvykli, že musíme na letištích procházet bezpečnostními rámy a něco podobného bude třeba nastavit i na internetu," předestřel svou představu Komárek.

Stárek to viděl jinak. „Já mám dojem, že trestní zákon dává dostatečný prostor už nyní umožňuje, aby byli postihováni ti, kteří páchají nějaký trestný čin, takže další zpřísňování legislativy není nutné," konstatoval Stárek. Kritický byl právě k nápadu pokutovat lidi za to, když řeknou policistovi, že je blbec. „Když někdo řekne policajtovi, že je blbec, tak by se taky mělo zkoumat, jestli ten člověk náhodou neměl pravdu," poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…