Někdo vám tady lže! Rozčílený Zaorálek si sezval novináře

02.02.2017 12:47

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se ještě jednou vyjádřil ke kauze útoku hackerů na Ministerstvo zahraničních věcí České republiky. Ministra totiž zvedly ze židle některé informace, které se objevily v médiích. „Když se ve veřejnosti utváří dojem, že unikly informace, které ohrožují bezpečnost státu, tak je to prostě lež,“ udeřil od řečnického pultíku ministr. A to nebylo vše.

Někdo vám tady lže! Rozčílený Zaorálek si sezval novináře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Mně na tom vadí to, že v té debatě, která vznikla, se zastírá to podstatné. A já na tom trvám. Vnitřní systém komunikace ministerstva zahraničí nebyl ohrožen, ani napaden. Je naprosto nepravdivé tvrdit, že se prozradily strategické informace, nebo dokonce informace utajované. To je lež a já to musím odmítnout!“ prohlásil Zaorálek pádně. „Ta věc je mimořádná, my jí řešíme, ale nelze to hysterizovat,“ doplnil.

V tuto chvíli nelze podávat přesnější informace než ty, které Zaorálek podal v úterý tento týden. Pokud si k těmto informacím někdo cokoli přidává, tak si podle ministra vymýšlí. Nelze říci, kolik e-mailů bylo napadeno. „Pokud někdo něco takového sepsal a poslal to mezi vás,“ řekl Zaorálek novinářům, „tak vás mystifikoval.“ Proč to udělal, to se prý novináři musí zeptat člověka, který podobné informace navíc rozšiřuje. Ministr trvá na tom, že takový člověk lže. „Nedokáže si prý své informace obhájit,“ hřímal ministr.

Situace se řeší, další informace budou projednány na vládě. Zaorálka však prý velmi zklamalo, že informace o útoku se zveřejnila takto, protože ten útok ustal, takže se českému státu nepodařilo zjistit víc. V tuto chvíli nelze přesně říci ani to, jak dlouho útok trval. „V tuto chvíli není možné říci, kdo byl útočníkem. Naše snaha není vedena snahou určit, ze které země byl útok veden. To není až tak podstatné,“ sdělil ministr novinářům.

Hackeři mohli během útoků vytvořit i falešné e-maily. I proto nelze jasně říci, jaké informace unikly. Ministerstvo zahraničí je ve styku s odborníky, a to i s odborníky ze zahraničí, kteří útok analyzují. V tuto chvíli prý rozhodně nelze říct nic dalšího. Člen vlády dostal z více zdrojů potvrzeno, že útok na nás se podobal útoku na server Demokratické strany v USA. „Trvám na tom, co jsem řekl, ale víc k tomu nedodám,“ zdůrazňoval člen vlády. „Vyjmenovat viníky v tuto chvíli nelze,“ dodal.

Zaorálek se bude snažit získat pro Českou republiku více expertů, kteří se do budoucna pokusí ochránit naši zemi, protože oblast kybernetických válek se prudce rozvíjí. Česko rozhodně nesedí s rukama v klíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…