Neklid na Ukrajině: Odpor proti dohodám z Minsku. Uprchlíci se vracejí na Donbas a není to veselé

04.11.2015 8:51

Do jihovýchodních oblastí Ukrajiny ovládaných separatisty se po uklidnění bojů začínají z Ruska vracet uprchlíci. Zřejmě však jde o méně kvalifikované lidi, protože ti, kteří něco umějí, si v Rusku našli živobytí a zůstali tam. Píše o tom server Literarky.cz s tím, že řešení ukrajinské krize dle minských dohod naráží na nesouhlas většiny ukrajinského obyvatelstva. A také přinejmenším části ukrajinských elit.

Neklid na Ukrajině: Odpor proti dohodám z Minsku. Uprchlíci se vracejí na Donbas a není to veselé
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvolební stánek Ukrajinského sdružení patriotů - Ukrop

Z údajů ruského Federálního migračního úřadu vyplývá, že dnes se v Rusku nachází přibližně 2,6 milionu občanů Ukrajiny, ze kterých více než 1 milion pochází z jihovýchodních regionů země.

Podle posledních zpráv z ruských médií dochází v Rusku k dobrovolnému spontánnímu odchodu ukrajinských běženců domů. Zatímco během intenzivního konfliktu na Ukrajině přijíždělo do Ruska přes hranice až osm tisíc běženců denně, dnes je to již zcela minimální počet. Naopak z Rostovské oblasti během deseti dnů odešlo zpět na Ukrajinu až 1500 běženců. O odchodu Ukrajinců odtud informoval již v září šéf kremelské kanceláře Sergej Ivanov a přitom poznamenal, že nikdo Ukrajincům nebrání v tom, aby si zažádali o ruské občanství. Zprávu o návratu Ukrajinců potvrdil ve stejném zdroji taktéž Igor Plotnickij, který je hlavním představitelem Luhanské lidové republiky a dokonce mluvil o tom, že příliv je až 2500 běženců denně.

Celý text je ZDE.

Ruský server gazeta.ru popisuje stav v nově vzniklých republikách na východě Ukrajiny a mluví o zdejší kombinaci diktatury a parlamentní demokracie a podtrhuje ruské odmítání připojení jihovýchodních oblastí k Rusku. Podle jednoho z představitelů Novorosijska, bývalé poslankyně Státní dumy Darji Mitinové, je zde situace taková, neboť zdejší představitelé nepracovali na budování struktury státu, protože počítali s připojením k Rusku.

V Doněcké oblasti žije o půl milionu lidí méně než před válkou

Server Literarky.cz soudí, že to, co reálně může způsobit masový odchod Ukrajinců z jihovýchodních oblastí, je nespokojenost obyvatel Doněcké oblasti s úrovní života. Začíná zima a mnohé domy jsou nevytápěné. Některá města připomínají místo duchů, neboť se zmenšil počet jejich obyvatel. Průzkum mezi 26 městy v Doněcké oblasti ukázal, že zde na začátku října žilo o 520 tisíc obyvatel méně, než tomu bylo před válkou (2,3 milionu obyvatel).

Vznikají problémy s tím, že údajně se vracejí lidé méně kvalifikovaní, neboť ti, kteří něco umí, zůstali v Rusku. Řada těch, co se vrací, má obavy z toho, že zdejší obyvatelé mají v domácnostech zbraně, z čehož podle nich neplyne nic dobrého, a navíc se vrací do cizího prostředí, neboť řada sousedů již zde nebydlí. Zjišťují, že vše je v nově vzniklých republikách dvakrát dražší než na Ukrajině, jsou závislí na humanitární pomoci a na tom, co jim příbuzní pošlou. Proto je často od některých slyšet nářek, že raději odjedou do ciziny.

Smlouvy z Minsku prý Ukrajinu zničí

Jak Luhanská, tak Doněcká lidová republika se mají dle dohody z Minsku stát opět součástí Ukrajiny. První hlasování v září vyvolalo bouři, což skončilo vystoupením Radikální strany Olega Ljašky z vládní koalice. Stejná situace se dá očekávat při druhém čtení návrhu v parlamentu v prosinci. „Smlouvy z Minsku nutí Ukrajinu ke krokům, které ji nakonec zničí,“ tvrdí novinář serveru Ostrov (ostro.org) Serhij Harmaš. Právě on s aktivisty vytvořil před rokem jakousi strategii na řešení krize ve východní Ukrajině. Ta tvrdí, že se Ukrajina musí ekonomicky izolovat od Donbasu a zároveň by ale měla pěstovat dobré vztahy s tamějšími lidmi.

Proti minským smlouvám jsou na Ukrajině intelektuálové i veřejné mínění

Bývalý ukrajinský ministr obrany (za prezidentství Viktora Juščenka) Anatolij Griščenko navrhuje, aby se odstoupilo od smluv v Minsku. „Existují pro toto dostatečné důvody, jako například měsíce nedodržované příměří. Největším důvodem ale je, že díky smlouvám z Minsku hrozí zánik Ukrajiny,“ tvrdí dnes opoziční politik Griščenko. Navrhuje mimo jiné, aby se začalo znovu jednat s Ruskem, a to za přítomnosti EU a USA. Navíc klade podmínku, že součástí nového jednání by se měl stát také Krym.

Neochotu ke znovupřipojení jihovýchodních oblastí k Ukrajině vyjadřuje také otevřený dopis třiceti ukrajinských intelektuálů, kteří žádají prezidenta Porošenka, aby upustil od decentralizace Ukrajiny, neboť „je to Putinův plán, jak na území Ukrajiny legitimizovat ruskou enklávu".

Negativní názory Ukrajinců k výsledkům jednání z Minsku potvrzují výzkumy veřejného mínění, kdy 60,7 procenta dotázaných si nemyslí, že minská dohoda znamená pro Ukrajinu mír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…