Nekonečný příběh Březiny. Žalobkyně se znovu odvolala proti osvobozujícímu rozsudku

25.10.2013 12:29

Kauza bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny (ČSSD), kterého obvodní soud už čtyřikrát shledal nevinným z podvodu, nekončí. Státní zástupkyně se proti osvobozujícímu rozsudku znovu odvolala a případ tak opět poputuje k Městskému soudu v Praze. ČTK to zjistila z justiční databáze Infosoud.

Nekonečný příběh Březiny. Žalobkyně se znovu odvolala proti osvobozujícímu rozsudku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Březina

Podle obžaloby pobíral Březina od března 2007 do srpna 2011 neoprávněně plat za to, že byl předsedou dozorčí rady pražského dopravního podniku. Na odměnách získal minimálně 290.000 korun. Funkci ale vykonávat nesměl, protože působil v dozorčí radě firmy Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurs.

Obvodní soud pro Prahu 9 nevidí Březinovo jednání jako nezákonné. Jeho trestní stíhání nejprve zastavil a následně pražského zastupitele třikrát zprostil obžaloby. Kauzu ale zatím pokaždé vrátil do hry odvolací Městský soud v Praze, který ji obvodnímu soudu přikázal znovu projednat. V případě odsouzení by Březinovi hrozil až pětiletý trest.

Někdejší ministr bez portfeje ve vládě Miloše Zemana vinu od počátku odmítá. Dopravní podnik prý nechtěl úmyslně podvést ani mu způsobit škodu, přičemž trestní zákoník definuje podvod jako úmyslný trestný čin. Při výkonu funkce v dozorčí radě se prý opíral o stanovisko právní kanceláře, která tvrdila, že působení ve firmě Porcela Plus není překážkou pro působení v radě dopravního podniku.

Působením bývalého náměstka v dozorčích radách firem v konkursu se již dříve zabýval také Obvodní soud pro Prahu 2. Obžaloba tehdy Březinu vinila ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. V podkladech pro zápis do obchodního rejstříku totiž podepsal prohlášení, že není v podobné funkci ve firmě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurz, přestože byl členem rad společností Porcela Plus a Concordia. Tato podmínka přitom byla předpokladem pro působení v dozorčí radě společnosti Žižkov Station Development. V této kauze byl Březina pravomocně osvobozen. Hájil se stejně jako v kauze dozorčí rady dopravního podniku - řídil se prý radou právní kanceláře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…