Nekrást a mít vize. Deník se ptal osobností, co očekávají od politiků

25.10.2013 9:07

Letošním volbám prý chybí velká témata, tvrdí dnešní Mladá fronta Dnes a proto se zeptala několika lidí, které její redaktoři považují za osobnosti, co by měla přednostně řešit vláda, vzešlá z voleb. A co oslovení odpovídali? Stačilo by, kdyby politici dodržovali "desatero". Kdyby nelhali a nekradli. Pak by bylo lépe. Měla by se zlepšit právní kultura.

Nekrást a mít vize. Deník se ptal osobností, co očekávají od politiků
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Například kardiochirurg Jan Pirk na otázku, co by měli politici dělat, uvedl: "Dodržovat `desatero`. Především nelhat a nekrást. Pokud se tohle naplní, může být opravdu líp."

Janě Zielinski, ředitelce mezinárodní přehlídky Designblok, vadí mimo jiné i to, že nám chybí vize a vizionáři. „Kde má být naše země za pět, deset, padesát let? O tom se mluví strašně málo a je to přitom zásadní."

Exministr vnitra a zakladatel Unie svobody Jan Ruml by trval na běžných ústavních zvyklostech, přičemž role prezidenta by měla být pouze procedurální.

Katolický kněz, teolog, sociolog náboženství Tomáš Halík se obává snah orientovat českou zahraniční politiku směrem na Východ. Rád by také zavedl možnost odvolání prezidenta.

Režisérka Olga Sommerová považuje za nutné řešit situaci matek samoživitelek. "Ty často žijí v bídě, protože stát není schopen donutit otce jejich dětí k placení alimentů. Stát musí začít platit alimenty a sám potom výživné vymáhat na nezodpovědných otcích. Jinak nemá cenu naslouchat žvanění o budoucnosti českého národa," uvedla režisérka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…