Některé funkce Opencard za miliony využívá jen minimum lidí

16.04.2012 21:41

Opencard má dvě aplikace za celkem 50 milionů, které jsou ale minimálně využívané. Parkovné platí pomocí Opencard jen minimum lidí, zjednodušené vyřizování daňového přiznání je nedotažené.

Některé funkce Opencard za miliony využívá jen minimum lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Aplikace na podávání daňového přiznání či na podání žádosti o zábor chodníku stála 20 milionů. Další peníze stály čtečky, které měly být s Opencard používány. Čtečku má ale po několika letech jen kolem desíti lidí a celá aplikace je „nedotažená“.

Vlastníci čteček se mohou pouze připojit do databáze „Vím, jak řídím“, kde se dají ověřovat dopravní přestupky. Ty si ale mohou stejně tak zkontrolovat přes uživatelské jméno a heslo, které obdrží na úřadě i ti, kteří Opencard nevlastní. Zmíněná funkce záboru chodníku nefunguje.

Nejde ale jen o tuto jednu aplikaci. Funkce na placení parkovného vyšla na 36 milionů korun. Ačkoliv je podle magistrátu aktivně využívána téměř 300 tisíci lidmi, v roce 2010 bylo pomocí Opencard zaplaceno 0,5 procenta parkovného.

Názory na budoucnost karty se liší. Praha do projektu totiž investovala už skoro miliardu korun. "Před dvěma lety bych řekla zrušit. Ale v tuhle chvíli, vzhledem k tomu, kolik se do toho nasypalo peněz, kolik lidí to má, bych asi doporučovala projekt zredukovat, ale zachovat," míní Petra Kolínská ze Strany zelených. V době zavedení karty byla opoziční zastupitelkou.

Naopak člen komise pro Opencard Jan Kalousek z ODS je pro zrušení a návrat ke kupónům. Radní za TOP 09 Eva Vorlíčková naopak chce hledat další možná využití. Nyní funkci „Tramvajenka“ používá téměř 950 tisíc lidí, kartou do knihovny je pro 93 tisíc lidí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…