Některé vlaky zdarma a návrat před Topolánka. To je podle Peciny plán na "normalizaci" země

20.09.2013 19:15

Současný ministr vnitra Martin Pecina bude kandidátem SPOZ v Moravskoslezském kraji. V pátečním Interview Daniely Drtinové České televize popsal, jak by řešil situaci okolo dolu Paskov a další plány, na které by mohlo dojít, pokud SPOZ uspěje v nadcházejících volbách. Došlo na zdravotnictví, které se prý za Leoše Hegera (TOP 09) dostalo do katastrofálního stavu, nebo na školství, v němž by měl podle Peciny zasáhnout stát.

Některé vlaky zdarma a návrat před Topolánka. To je podle Peciny plán na "normalizaci" země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

„Někteří vlastníci se chovají nedostatečně zodpovědně. Stát by měl vytvářet podmínky pro to, aby ekonomika rostla. To se neděje a je to způsobeno řadou faktorů, ale do značné míry počínáním předchozí vlády,“ poznamenal Pecina s tím, že situaci okolo dolu Paskov nakonec vyřeší stát, protože Zdeněk Bakala vyvedl z dolu miliardy a teď musí stát řešit situaci, kdy se potýká s nízkými cenami. „Důl Paskov by se neměl uzavírat, dokud není vytěžený, to by bylo plýtváním národního bohatství,“ myslí si Pecina, který je přesvědčen, že se důlní průmysl může opět postavit na nohy.

Kdo bere šedesát tisíc za měsíc, může si připlatit za služby

Následně popsal plán SPOZ zavést na vybraných tratích nulové jízdné mimo špičku. Ušetřilo by se např. na kontrole jízdenek. Pecina je přesvědčen, že by to finančně nevyšlo jako problematické, spíše je to krok vstříc lidem žijícím v místech, kde se vlaky nedaří zaplnit, ale v rámci dopravní obslužnosti je třeba spoje zachovat. SPOZ hodlá také ulevit lidem, kteří žijí od výplaty k výplatě, zatímco lidé, kteří berou plat šedesát až sedmdesát tisíc, tak unesou vyšší zdanění některých služeb.

Pecina se vyjádřil také k progresivnímu zdanění. SPOZ prosazuje jeho zavedení a pokud se to podaří, Česko se prý jen vrátí mezi civilizované země, jako je Německo či Francie. Zdanění, které tu bylo nastaveno ekonomickým batohem Mirka Topolánka (ODS), prý nemělo v okolních zemích obdoby.

Katastrofální stav zdravotnictví či školství

V katastrofálním stavu není jen daňový systém, ale i zdravotnictví. Do katastrofálního stavu ho prý přivedl exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), za jehož vlády nebyla zvyšována platba za státní pojištěnce. Peněz, které jdou do zdravotnictví, je dnes málo a musíme se rozhodnout, zda v naší zemi chceme kvalitní zdravotnictví.

Ve špatné situaci je i školství. To podle Peciny produkuje absolventy, kteří nedokážou najít uplatnění na trhu práce. Stát by měl podpořit především ty školy, které produkují inženýry či IT specialisty. Na školách mimo tyto obory by mohlo být např. školné.

SPOZ je demokratická

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina také jednoznačně popřel, že by v SPOZ panovaly nedemokratické poměry. V každé demokratické straně podle Peciny fungují jisté předvolební pohyby. "Jen ve stranách, které řídí jeden muž, jako je to u TOP 09 a Miroslava Kalouska, tyto pohyby nevidíme," uvedl.

A proč by lidé měli volit právě SPOZ? Prý proto, že tento stát potřebuje zásadní změnu. Tuto změnu reprezentuje právě SPOZ. "Chceme navázat na úspěšnou vládu Miloše Zeman z let 1998 až 2002, kdy bylo této zemi rozhodně nejlépe a protože chceme tuto zemi normalizovat, uvést ji do stavu před Topolánkovými batohy,“ uzavírá Pecina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…