Někteří mi budou závidět, uznává Mynář. Mluví o 120 tisících i prezidentovi

17.04.2015 19:16

Hostem pátečního Interview ČT24 byl hradní kancléř Vratislav Mynář. Hovořil o svém šestimístném měsíčním platu, Hynku Kmoníčkovi, který se prý vyjadřuje nešťastně, a údajném výroku novináře Ferdinanda Peroutky, o němž možná budou rozhodovat soudy. Podle Mynáře by to ale dělat neměly, prezident je k tomu podle jeho názoru kompetentnější. Padlo také pár slov o přestřelce mezi Hradem a velvyslanectvím USA.

Někteří mi budou závidět, uznává Mynář. Mluví o 120 tisících i prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář dnes přiznal, že ve své funkci bere 120 tisíc korun čistého. Proč to ale udělal až po roce? „Já už jsem si ve své funkci zvykl, že ať udělám, co udělám, tak je to špatně,“ poznamenal na úvod host. Přislíbil, že v pondělí bude na hradních stránkách zveřejněn i plat jeho zástupce a ředitelů odborů.

Je prý připraven taky na to, že mu někteří lidé budou závidět. „Před rokem se o můj plat zajímali novináři, ale to pro mě nebyl impulz ke zveřejnění, tím pro mě byly dotazy některých občanů. Rozhodl jsem se k tomu asi před čtrnácti dny.“

Kmoníčkovo vyjádření je nešťastné, míní kancléř

Pár slov padlo také na adresu ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta Hynka Kmoníčka. Ten v rozhovoru pro Hospodářské noviny konstatoval, že téměř 90 procent otázek, resp. odpovědí na ně nemůže brát vážně. „Já to považuji za nešťastné,“ řekl Mynář jasně s dovětkem, že podle Miloše Zemana není hloupých otázek, pouze hloupých odpovědí. Tým prý navíc prezidentovi připravuje řadu podkladů pro regionální cesty.

Co se týče domácí politiky, tak tím prvním konzultantem je asi on sám, ale platí, že má k dispozici expertní tým.

Pokud jde o prezidentovu návštěvu Moskvy, prezident prý dlouho vůbec nevěděl, že tam nějaká vojenská přehlídka proběhne. „Teprve minulý čtvrtek jsme zjistili program a následně se rozhodl bez jakéhokoliv vnějšího vlivu a tlaku,“ poznamenal Mynář. Faktem však také je, že přehlídky vojenské ruské techniky probíhají u příležitosti výročí konce druhé světové války pravidelně. Hrad proto její pořádání mohl tušit a předpokládat.

Přestřelka s velvyslancem USA a prověrka NBÚ

Ve druhé polovině pořadu Mynář hovořil také o zavření dveří americkému velvyslanci na Hrad. K tomuto kroku přikročil prezident Zeman ve velikonočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Já myslím, že na tuto kauzu mají vliv i média, protože ta si z celého vyjádření pana prezidenta vybrala to nejostřejší,“ myslí si kancléř.

Mynář ale stále nemá prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. „Nechci se plést do jejich záležitostí. Pevně věřím, že NBÚ postupuje tak, jak má,“ uvedl. Pokud by nedostal prověrku na nejvyšší stupeň s utajením, musel by se poradit s prezidentem, co dál.

Nakonec se Mynář vyjadřoval i ke známé kauze „Peroutka“. Pokud se nenajde článek „Hitler je gentleman“, jenž podle Zemana sepsal právě Peroutka, hlava státu se omluví. Přislíbil to při návštěvě Karlovarského kraje a podle Mynáře prezident drží slovo. Kancléř přitom počítá i s tím, že v souvislosti s touto kauzou padne žaloba na český stát. Tou hrozí vnučka Ferdinanda Peroutky, které se nelíbí poškozování jména jejího dědečka. Vzhledem k rychlosti rozhodování českých soudů se ale Mynář nebojí, že by se celá kauza nevyřešila i jinak. Zároveň je přesvědčen, že o historickém výroku by neměly rozhodovat soudy. „Troufám si říct, že prezident je k tomu v daném kontextu kompetentnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…