Někteří politici chtějí zákon o islámu. Populisti, šklebí se jim Kalousek

24.08.2016 19:59

Migrační krize a posilování pozic muslimů po celé Evropě mobilizuje i české zákonodárce. Prozatím však pouze k úvahám, jak život podle Koránu vymezit v české legislativě. Nápady na „zákon o muslimech“, který by jasně řekl, jaké prvky jejich vyznání jsou ještě akceptovatelné a jaké už ne, však zatím narážejí. Politici příliš nevědí, jak téma uchopit.

Někteří politici chtějí zákon o islámu. Populisti, šklebí se jim Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Sněmovní hnutí Úsvit dlouhodobě navrhuje cestu výrazného zpřísnění zákona o náboženských společnostech, který by odebral církvím některá zvláštní práva, například vyučovat náboženství ve státních školách nebo vykonávat duchovenské služby v ozbrojených silách. Návrh Úsvit předložil již vloni, kolegové jim ho tehdy smetli ze stolu. Nyní však Úsvit věří, že po sérii teroristických útoků nastala příležitost znovu se jím zabývat.

Podle deníku Právo poslanci nějakou formu zamezení radikálního islámu zvažují. I premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil pochybnosti, zda se západní společnosti daří muslimy integrovat, a vyslovil pochybnosti, zda bychom měli stát o to, aby u nás nějaká silná muslimská komunita vůbec vznikla.

Prozatím však politici příliš nevědí, jak problém legislativně ošetřit. Úsvit stále prosazuje své zpřísnění podmínek pro všechny náboženské společnosti, ač jej ostatní stále odmítají. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák mluví o diskriminačním charakteru záměru a obává se i případného rozporu s Ústavou. Další jsou ještě ostřejší, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Právu vzkázal, že on není populistou a odmítá jakékoliv náboženství spojovat s terorem.

S jinačím návrhem přišel o víkendu v rozhovoru pro Právo zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Ten navrhl přímo „zákon o islámu“, který by jeho vyznavačům vytyčil mantinely. „Když máme zákonem upravenou katolickou církev, tak proč ne islám? Takový zákon mají ostatně Francie nebo Rakousko,“ uvedl Křeček. Zákon by podle něj měl přesně vymezit, kdo může kázat, zda se mohou stavět mešity, nebo kdo je bude moci financovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…