Někteří senátoři se chystají na setkání s exilovou vládou Tibetu

04.12.2019 17:40

Senátoři hnutí STAN podporují cestu předsedy horní komory Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Někteří plánují na jaře účast na zasedání tibetské exilové vlády. Novinářům to řekl první místopředseda Senátu Jiří Růžička, uvedla ČTK.

Někteří senátoři se chystají na setkání s exilovou vládou Tibetu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace "Češi Tibet podporují"

Česko by podle něj mělo být citlivé na porušování demokratických práv. Kuberovu cestu kritizuje prezident Miloš Zeman, výhrady má i diplomacie, a to kvůli ekonomickým dopadům ze strany Číny.

„Vzhledem k tomu, co se odehrává v Hongkongu, to považujeme za důležitý signál,“ uvedl Růžička, proč se klub STAN postavil za Kuberu. Odkázal tak na protivládních protesty, které začaly v Hongkongu v červnu, původně kvůli zákonu o vydávání lidí podezřelých z trestné činnosti do Číny.

Současně Růžička informoval, že tři senátoři dostali pozvánku na setkání s exilovou vládou Tibetu a hodlají se ho zúčastnit, jet by s nimi mělo i několik dalších. „Členy by měli být senátoři, případně i poslanci, kteří jsou v parlamentním klubu, který podporuje tibetskou exilovou vládu. Mělo by to být v dubnu a chceme tím vyjádřit to, že rozumíme požadavkům na demokratické a svobodné přistupování k lidem, kteří v Číně skutečně práva nemají,“ řekl Růžička ČTK.

Připomenul, že premiéra tibetské vlády přijali senátoři oficiálně v letos na podzim, na jaře ho hostil primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). Pozvánku na setkání s tibetským premiérem dostal vedle Růžičky další místopředseda horní komory Jiří Oberfalzer (ODS) a předseda parlamentního klubu na podporu Tibetu Přemysl Rabas z Klubu pro liberální demokracii - SENÁTOR 21.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Tibet čínská armáda obsadila v roce 1950. Peking trvá na tom, že je historicky nedílnou součástí čínského území. Tvrdí, že jeho vláda této oblasti přinesla prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe.

Plánovaná cesta Kubery na Tchaj-wan rozpoutala mezi českými vrcholovými politiky minulý týden debatu o tom, jaké dopady by mohla mít na české vztahy s Čínou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) doufá, že návštěva mít důsledky nebude, premiér Andrej Babiš (ANO) i prezident Miloš Zeman varovali před tím, že může ohrozit české ekonomické zájmy i konkrétní firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…