Někteří soudci se vzpírají dohodě s Válkovou o platech. Vysvětlují proč

20.02.2015 20:18

Odcházející ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) na závěr svého působení v rezortu ušetřila státu miliardy, když napomohla uzavření dohody se soudci ve věci dorovnání jejich platů za minulá léta. Ukazuje se však, že situace není tak růžová, jak by se mohlo zdát. Především soudci v Liberci uvažují, že se o své platy budou soudit dohodě navzdory. Informuje o tom Český rozhlas.

Někteří soudci se vzpírají dohodě s Válkovou o platech. Vysvětlují proč
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Pětatřicet soudců Okresního soudu v Liberci tvrdí, že jsou v poněkud jiné situaci než jejich mnozí kolegové, neboť žalobu na dorovnání platů podali již v loňském roce a požadují doplatek za léta 2011 a 2012.

"Už proběhlo soudní jednání, které zatím bylo odročeno, ale jsme v takové situaci, že námi zvažované nároky jsou nejvyšší. A z druhé strany řečeno, máme za to, že spory jsou principiálně vedeny důvodně, byť to nevylučuje eventuální další revizi přístupu k výši žalovaných nároků a tedy eventuálně k akceptaci navrhované dohody,“ upozornil soudce Petr Hoček.

Většina soudců je připravena na dohodu se státem přistoupit a dál se o platy nesoudit, odmítají to udělat všichni. Kolik přesně soudců se ale dohodě vzpírá, ale není úplně jasné. Přesná čísla schází. Soudcovská unie sice doporučuje na dohodu přistoupit, ale s dovětkem, že na soudce nelze vyvíjet tlak.

Kdyby se o dorovnání svých platů soudili všichni soudci a státní zástupci, stát by to mohlo vyjít až na šest miliard. Současná dohoda počítá s doplatkem 1,2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…