Někteří učitelé jsou zmrzačení v hlavě. Zlatuška vystavil drsné vysvědčení odcházející Valachové

20.06.2017 22:54

V úterý trávila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) svůj poslední den v úřadě. Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška jí v Událostech, komentářích České televize vystavil pochmurné vysvědčení. Bohuslav Svoboda z ODS byl stejně kritický.

Někteří učitelé jsou zmrzačení v hlavě. Zlatuška vystavil drsné vysvědčení odcházející Valachové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová

Poslanec Jiří Zlatuška je přesvědčen, že odcházející ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) udělala i něco dobrého. Zasadila se např. o inkluzi a o to, aby na ni bylo dost peněz. Jejím hlavním úkolem podle Zlatušky bylo, aby napravila chyby svého předchůdce a tehdy svého kolegy z ČSSD Marcela Chládka. Řešila např. otázku financování regionálního školství a podle Zlatušky ji částečně vyřešila.

Podle Zlatušky Česko potřebuje lepší vzdělávání, ale nejen to. „Potřebuje také poptávku veřejnosti po tom, aby vzdělání bylo lepší,“ konstatoval poslanec hnutí ANO. Část veřejnosti vnímá školu jako místo, kde se lidé mají naučit poslušnosti a drilu, jenže to podle zákonodárce nestačí. Děti je také třeba vést ke kreativitě.

„V řadě případů vidíme odstrašující příklady praxe, kterou je veřejnost u některých učitelů ochotna tolerovat. Mohl bych uvádět konkrétní případy, které sestávají z toho, že se již ve školce děti odvádějí od toho, aby byly kreativní,“ rozjel se Zlatuška. Viděl prý příklad paní učitelky, která v podstatě odrazovala děti od volného kreslení. „Paní učitelka dětem vysvětlovala, co jsou pěkné obrázky a co jsou nepěkné obrázky,“ postěžoval si poslanec. Jenže to ještě nebylo to nejhorší.

Jiná paní učitelka prý chtěla, aby si děti přinesly do třídy své oblíbené pohlednice a těm dětem, které zlobily, paní učitelka kousek jejich pohlednice odstřihla. To jsou otřesné výchovné metody, rozčiloval se Zlatuška.

„To jsou věci o tom, že část učitelů je pokřivená. Kdybych to měl říci ošklivě, tak bych řekl, že jsou v hlavě zmrzačení. A veřejnost je ochotná to tolerovat,“ kroutil hlavou poslanec.

Bohuslav Svoboda má za to, že Valachová sice byla pracovitá, ale otázka je, zda svému resortu skutečně pomohla. Poslanec ODS byl velmi kritický k inkluzi. „Inkluzi ano, ale ne takhle,“ řekl Svoboda, kterému se nelíbí, že jde o inkluzi nařizovanou shora. Svoboda je bytostně přesvědčen, že to nebude fungovat.   

Nit suchou nenechal ani na kariérním řádu. „Smyslem kariérního řádu má být přilákat mladé lidi do školství, jenže tento cíl nebude naplněn. Když učitel splní podmínky, tak za dva roky v kariéře lehce postoupí. Pak si ovšem sedm let počká, než přijde další možný kariérní skok. Na tom konci kariérního řádu po těch devíti letech přijde navíc pět tisíc korun k platu, který ale možná bude mít už úplně jinou hodnotu,“ varoval Svoboda s tím, že tento model čerstvou krev do školství opravdu nepřivede.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…