Nelegální ochrana: Bombou se v Česku chránit nesmíte, upozorňuje expert

01.01.2014 21:37

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor v rozhovoru pro server iDnes.cz prohlásil, že zabezpečit trezor výbušninou odporuje českým zákonům. Spekulace o teroristickém útoku nepovažuje expert za příliš pravděpodobné, a to jak z palestinské, tak z izraelské strany. Nelze však vyloučit nějaké nelegální aktivity, které mohl výbuch definitivně zakrýt.

Nelegální ochrana: Bombou se v Česku chránit nesmíte, upozorňuje expert
Foto: Česká televize
Popisek: Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, generál v záloze Andor Šándor

Bezpečnostní expert Andor Šándor na jedné straně říká, že teroristický útok v tuto chvíli nelze vyloučit, ale na straně druhé by takový útok právě v Praze jen stěží naplnil nějaké politické cíle. Palestinští teroristé se omezují především na svůj region a není pravděpodobné, že útok naplánovali např. Izraelci. Česko je dlouhodobě vnímáno jako diplomaticky Izraeli velmi blízké. Nesporné však podle Šándora je, že ochrana za pomoci výbušniny je v Česku nelegální.

„V každém případě je nelegální. Nemůžete si například své obydlí chránit tím, že na dveře dáte výbušninu, která někoho zabije,“ upozorňuje odborník s tím, že k převezení výbušniny mohla být zneužita diplomatická imunita. Česká strana se teď může palestinských úřadů ptát, jak je možné, že diplomat výbušniny používal a zda tak činí i jejich další představitelé. Pokud se obávali o svou bezpečnost, měli se Palestinci obrátit na české úřady s prosbou o pomoc. Instalace výbušnin je nepřijatelná. Podle Šándora nelze vyloučit ani to, že mrtvý diplomat nelegálním způsobem chránil také nějakou protizákonnou činnost.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …