Nelegální to není. Ale BIS... Silné kafe o Číně a miliardářích

12.12.2019 13:05

Hostem Martina Veselovského v pořadu DVTV – Aktuálně.cz byl redaktor Aktuálně.cz Lukáš Valášek. Ten tvrdí, že firma nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se stala vehiklem na ovlivňování veřejného mínění ve prospěch komunistické země. Home Credit platil podle něj rozsáhlou operaci.

Nelegální to není. Ale BIS... Silné kafe o Číně a miliardářích
Foto: red
Popisek: Majitel skupiny PPF Petr Kellner

PR agentura placená Home Creditem nejbohatšího Čecha Petra Kellnera podle všeho ovlivňovala tuzemskou veřejnou debatu ve prospěch Číny. Vyplývá to z dokumentů, které získal server Aktuálně.cz. Případ zmapoval právě redaktor Lukáš Valášek.

„Standardně ta PR práce funguje směrem k nám novinářům úplně logicky, nějaká firma si najme PR agenturu a ta prostě vylepšuje v médiích její jméno. To je asi rutina a každý novinář s tím musí počítat, že s nějakým takovým PRistou se setká. Tady to ale fungovalo jinak a pro mě, když jsem o tom původně slyšel, tak poměrně šokujícím způsobem, protože Home Credit pana Petra Kellnera, tak PR agenturu neplatil proto, aby vylepšovala jeho jméno, ale platil ji proto, aby vylepšovala renomé komunistické Číny v České republice. A tam už se dostáváme na velmi tenkou plochu, protože proti těm čínským aktivitám přesně tohoto typu dlouhodobě varuje Bezpečnostní informační služba, považuje to za jedno z největších zpravodajských rizik současné doby,“ popsal Valášek.

Anketa

Jak reagovat na střelbu v nemocnici v Ostravě?

hlasovalo: 15423 lidí

„Nelegální to není, to bezesporu ne, na druhou stranu se můžeme bavit o tom, nakolik je to etické a nakolik všichni ti zapojení lidé, kteří o tom věděli, se chovali eticky ve prospěch řekněme bezpečnosti své vlastní země,“ dodal Valášek. „Pro mě to téma, když bych ho měl popsat, je především o tom, že jedna firma nejbohatšího Čecha se tady stala jakýmsi vehiklem, který se snaží ovlivňovat veřejné mínění ve prospěch komunistické Číny,“ zmínil.

„Je potřeba podtrhnout, že PPF v Číně má velmi rozsáhlé aktivity, má tam rozpůjčované, právě Home Credit, několik stovek miliard korun, jsou to obrovské částky a v Číně samozřejmě každá taková společnost je závislá na libovůli tamní komunistické vlády, aby tam mohla podnikat, aby si udržela licence, které tam pan Kellner získal a v tomto ohledu se ukazuje už několik let, že je samozřejmě důležité, aby zahraniční politika České republiky, odkud PPF, respektive Home Credit pocházejí a Číňané to velmi dobře vědí, tomuto odpovídala, aby k Číně nebyla nepřátelská, aby byla pokud možno co nejpřívětivější,“ dodal.

Moderátor Martin Veselovský se následně ptal na roli PR agentury CNB. „Zajímala by mě její role. Je zajímavé pro laika, že jak na jednom konci, tak na druhém konci jsou dva čeští miiliardáři, Daniel Křetínský a Petr Kellner,“ zkonstatoval Veselovský.

„S panem Křetínským je to trošku složitější, ta jeho role tam. Nicméně samozřejmě pan Kellner tak je ten, kdo z většiny vlastní firmu Home Credit, firma Home Credit ty aktivity PR agentury CNB platila a ve své podstatě tato agentura pak dělala celou řadu činností, které, jak je evidentní z těch detailních výkazů práce, které jsme získali a kterou ona pak posílala Home Creditu, tak se snažili různými způsoby pomoci image Číny v České republice. Pan Křetínský, ten je tam vcelku zajímavě uchycen, protože on je vlastně dodnes oficiálním vlastníkem portálu Info.cz, kde se některé ty výstupy, které si PR agentura vykazovala jako výsledek své činnosti, objevovaly. A zároveň jednatelem vydavatelské firmy Info.cz, tak je pan Jirsa, což je zároveň většinový vlastník té PR agentury. A pokud se podíváme na dlouhodobou činnost a fungování portálu Info.cz, tak tam můžeme vysledovat takový zajímavý obrat, který se datuje někdy do února letošního roku, kdy najednou ten portál začal publikovat velké množství textu o Číně a byli to v mnoha případech texty, které nebyly k Číně úplně dvakrát kritické. A my samozřejmě dovozujeme, že jedním z těch důvodů je právě aktivita tady této PR agentury,“ sdělil Valášek.

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr se brání, že po analýze textů o Číně došli k tomu, že byly z velké většiny kritické nebo neutrální. „Každý si může udělat svoji analýzu, to určitě není nic proti ničemu. Já musím říct, že jsme si dali celkem velkou práci, abychom četli některé komentáře, které právě psal pan Půr, které se týkaly Číny a z těch úplně nějaká dramatická kritika čínského režimu nečiší. Já bych se nechtěl pouštět do nějakých debat, co je kritické, co je méně kritické, co je nekritické, každý to měřítko má asi někde jinde, ale obecně ta frekvence těch textů a jejich tematika, tak je velmi zajímavá, když si to člověk projede,“ sdělil Valášek.

Tvrzení, že by Home Credit stál za vytvářením tajných sítí na ovlivňování veřejného mínění, odmítá i samotná společnost ústy mluvčího Milana Tománka. „Otázka je, jak oni sami tu činnost vidí. Pan Sazima, což je člověk, který je podepsaný pod těmi výkazy práce, je to zaměstnanec, výkonný ředitel té PR agentury, která tu činnost dělala, tak nám při té první konfrontaci řekl, že vlastně nejde o nic špatného, protože oni jenom tu debatu o Číně, která je v Česku podle něj vychýlená příliš aktivistickým směrem, tak že vrací do nějakého středu. Že to je vlastně jejich činnost a že to tudíž není nic, za co by se měli stydět. Samozřejmě, pak je ovšem otázka, proč to dělají skrytě za pomoci PR agentury a nepřiznávají roli Home Creditu,“ dodal Valášek.

„To, jak skrytě to probíhalo, se velmi dobře dá ilustrovat na fungování institutu Sinoskop pana Víta Vojta, což je prominentní tlumočník českých politiků, kteří do Číny za poslední roky mířili. Nejvýraznější je samozřejmě Miloš Zeman. Ale on tlumočil třeba i pro pana Kellnera a další. Pan Vít Vojta si v nějaké fázi své kariéry letos založil institut, pojmenoval ho Sinoskop, prohlašoval, že ten institut je zcela nezávislý, že si ho platí naprosto sám a stal se určitou mluvící hlavou, novináři ho samozřejmě rádi oslovovali na rozhovory s tematikou Číny, snažili se třeba ho využívat jako zdroj do textů o Číně, které psali. Přistupovali k němu jako k nezávislému odborníkovi, ale z těch odhalení, které my jsme udělali, tak se ukazuje, že Sinoskop nebyl nezávislým projektem pana Vojty, ani tak jako spíše od začátku projektem Home Creditu,“ sdělil Valášek. 

„Dokladujeme to úplně jednoduše, protože máme výkazy práce té agentury, která tu práci vykazovala Home Creditu a v těch výkazech práce se velmi detailně hovoří o Sinoskopu. Ty výkazy práce jsou velmi podrobné, je tam třeba to, že ta agentury vytvořila Sinoskopu webové stránky,“ dodal Valášek, ale zároveň zdůraznil, že je třeba k tomu přistupovat s určitou mírou skepse, zda bylo vše vykonáno.

„Na druhou stranu to, co se nám podařilo ověřit, konfrontovat s realitou, třeba v případě tady tohoto institutu, tak je prostě pravdivé, tak to bylo, dohledatelné v těch výkazech je třeba i to, že ta PR agentura nafotila panu Vojtovi promo fotky, které on pak posílal novinářům,“ popsal Valášek.

Home Credit se proti dokumentům chce bránit právní cestou. „Na to jsem velice zvědav. Samozřejmě, že to, jak jsme ty materiály získali, tak kvůli zcela elementární své povinnosti ochraně zdroje, tak komentovat nemůžu, ale co můžu říct, je to, že jsme věnovali velkou energii tomu, abychom skutečně autenticitu těch materiálů ověřili několika různými způsoby, a ta pravděpodobnost, že jsou nějakým způsobem pozměněné, tak je v současné době pro mě osobně jako autora toho textu nula procent,“ řekl Valášek. „Tato tvrzení tedy chápu jako nějakou PR taktiku Home Creditu, která se snaží ty texty znevěrohodnit, ale je to tak, jak jsme napsali,“ trvá si na svém Valášek.

„Materiály, které jsme zveřejnili, tak se jedná o poměrně sofistikovanou a rozsáhlou operaci, jak ovlivnit veřejné mínění v Česku ve prospěch Číny, kterou platila firma Home Credit,“ dodal závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…