Nelze vyměnit mezinárodní tlak za možnost, aby čeští zemědělci mohli prodávat do Ruska, prohlásil v ČT Gazdík

10.04.2016 14:59

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a úřadující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Ten nešetřil snad nikoho. Zhurta se pustil do ministra financí Andreje Babiše, ale nešetřil ani Evropskou unii či Rusko. V případě této země dal ministr Jurečka Gazdíkovi za pravdu. Ani čeští zemědělci by se podle jeho názoru neměli sklánět před zemí, která porušuje mezinárodní právo.

Nelze vyměnit mezinárodní tlak za možnost, aby čeští zemědělci mohli prodávat do Ruska, prohlásil v ČT Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Moderátor Václav Moravec na prvním místě otevřel kauzu Panama Papers, ve které figurují i stovky českých jmen. Připomeňme, že jde o kauzu daňových rájů a otázku, zda držitelé anonymních firem vždy porušují zákon. Podle Jurečky by se problematikou daňových rájů měla zabývat celá EU, protože nám mizí miliardy. Tou první rovinou je bavit se o tom, zda firmy napojené na firmy z daňových rájů by měly mít možnost ucházet se o státní zakázky,“ poznamenal člen vlády.

Stát by měl mít možnost zadat svou zakázku jen té firmě, která je průhledná. Druhá věc je, že by náš daňový systém měl být natolik jednoduchý a průhledný, aby se podnikatelům nevyplácelo prchat do daňových rájů. Máme také k dispozici rozsáhlou daňovou správu, která by měla začít konat. Jen Česká republika v daňových rájích přichází o desítky miliard korun.

Gazdík má za to, že kauza Panama Papers dává za pravdu pravicové opozici, která tvrdí, že majetková přiznání tak razantně prosazovaná současnou vládní koalicí, ale i prezidentem Zemanem, jsou nesmyslná. Dotknou se totiž velké části občanů, ale ti nejbohatší v podstatě zůstanou stranou. A to je chyba. Místo toho by se vláda měla zabývat novelizací zákona o střetu zájmů a stejně tak úpravou zákona o zadávání veřejných zakázek. V tuto chvíli se sice zákon mění, ale podle Gazdíka spíše k horšímu, protože podle jeho názoru znovu otevírá prostor pro korupční jednání.

Jurečka kontroval, že nezmůžeme mnoho, pokud se budou daňové ráje nalézat už v rámci EU. Podívejme se do Nizozemí, či na Kypr, kde je pro podnikatele velmi výhodné „zaparkovat" své firmy. A to je nepřijatelné, pokud věříme. že EU představuje jednotný trh.

Gazdík byl vůči EU ještě mnohem razantnější. „Evropská unie řeší, jak bych to řekl kulantně – velmi mnoho ptákovin, ale tímto by se měla zabývat především,“ řekl. Následně vyjádřil velkou nespokojenost nad tím, jak stávající ministr financí Andrej Babiš (ANO) vybírá daně. Majitel Agrofertu se prý sice pravidelně chlubí tím, kolik miliard korun přesně vybral, ale už odmítá přiznat, že by mohl vybrat podstatně víc peněz vzhledem k tomu, jak se dnes daří české ekonomice. Jurečka dal opozičnímu poslanci za pravdu a zkritizoval svého koaličního partnera a šéfa hnutí ANO.

Ministr Babiš nese odpovědnost za uvedení elektronické evidence tržeb (EET) v život. Podle Gazdíka nebyl celý systém, na jehož základě bude EET fungovat, vybrán ve veřejném výběrovém řízení. A tady je vidět, kam se nám posouvá politické klima. Když se o něco podobného pokusili ministři v minulosti, dopadali neslavně.   

Jurečka sice má k zákonu určité výhrady, ale jeho dopady bude možné vyhodnotit až poté, co bude nějakou dobu fungovat. A vláda by podle ministra zemědělství měla mít možnost uvést EET v život.

Nesmíme ustoupit ruské agresi, jinak nám hrozí nová kremelská okupace

„Pro mě je agrese Ruska vůči Ukrajině tou nejvyšší prioritou. Tady nemůžeme vyměnit mezinárodní tlak za možnost, aby čeští zemědělci mohli prodávat své zboží do Ruska,“ udeřil člen vlády. Zemědělci by měli hrdě držet hlavu vzhůru a měli by „držet basu“ s ukrajinským lidem, který trpí. Hosté se před kamerami shodli na tom, že Československo a Česká republika mají zkušenosti z let 1938, 1948 či 1968 s vměšováním cizí velmoci do našich záležitostí, máme zkušenosti i s ruskou okupací a v tomto světle nesmíme ustupovat. „Jinak by se mohlo stát, že jednou budeme okupováni i my,“ varoval Gazdík.

Zemědělcům můžeme pomoci v přeorientování se na jiné trhy. Nejde o proces na týden, ale je třeba to zkoušet. Musíme být také připraveni obnovit náš vývoz do Ruska, pokud tato země znovu začne respektovat mezinárodní práva a sankce budou zrušeny. To ovšem předpokládá, že bude Krym vrácen Ukrajině.

Gazdík si posteskl nad tím, že vláda podporuje spíše velké zemědělské koncerny, než malé zemědělce. Tito malí zemědělci by se přitom dokázali snáz přeorientovat na nové trhy. Tady se však člen vlády Jurečka důrazně ohradil. Řeč čísel podle ministra ukazuje, že vláda podporuje drobné zemědělce, kteří mají možnost čerpat desítky milionů korun.

Úřadující předseda STAN konstatoval, že administrativa spojená s čerpáním dotací je natolik složitá, že se jí malé firmy bojí. Podle Jurečky se ale nemají čeho bát, protože vláda drobným zemědělcům uhradí i náklady vyřizování dotací se třetí stranou.

V závěru pořadu si Moravec rýpl do Andreje Babiše, když připomněl, že na zemědělském veletrhu v Brně proběhla přednáška, na které bylo drobným zemědělcům doporučováno, aby žádali o dotace skrze Babišův Agrofert. Gazdík má za to, že tady znovu vyplouvá napovrch gigantický střet zájmů Andreje Babiše (ANO), který jako ministr financí a majitel Agrofertu o dotace žádá a zároveň na ně dohlíží.

Jurečka doplnil, že se podobně nechová jen Agrofert, ale i jiné velké firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…