Nemá rád demokracii. Chce absolutní moc! Sobotka se na sjezdu ČSSD utrhl ze řetězu a drsně se pustil do Babiše

10.03.2017 14:01

Andrej Babiš je člověk, který nemá rád demokracii. To řekl na adresu ministra financí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve svém nominačním projevu na předsedu ČSSD. Volby se uskuteční dnes odpoledne.

Nemá rád demokracii. Chce absolutní moc! Sobotka se na sjezdu ČSSD utrhl ze řetězu a drsně se pustil do Babiše
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„Bez vaší podpory bych neudělal vůbec nic. Chci také poděkovat za spolupráci v posledních třech letech,“ začal děkovnou řečí Sobotka. „Zachovali jsme se dospěle, obstáli jsme ve zkoušce,“ řekl dále Sobotka s tím, že je rád, že ČSSD ustála to, že místo hádek ve straně se soustředila na vládnutí. 

„Na základě našeho nadšení a idealismu jsme vybudovali silnou politickou stranu. Jsme opora pracujících lidí v této zemi a oni se na nás vždycky můžou spolehnout,“ dodal následně. 

„Zdaleka ale nejde jen o vládu,“ pochválil i straníky úspěšné v krajích a ve městech či obcích. „Podařilo se nám vybudovat stranu, která tu není jen pro nějakou špičku. Ale snažíme se, aby dobře fungovaly obce, města, aby dobře fungovaly veřejné služby na úrovni krajů,“ sdělil.

Sobotka ve svém nominačním projevu uvedl, že je optimistou. „Čeká nás těžký zápas. Tyhle volby, co nás čekají, budou o charakteru naší země. Nenechává mě to klidným. Nemohu zůstat stranou. Po těchto volbách hrozí vytvoření pravicové vlády. Je to reálná hrozba, která před Českou republikou leží,“ domnívá se a velmi rázně se pustil do Andreje Babiše.

„Andrej Babiš je ve skutečnosti člověk, který nemá rád demokracii. Je to člověk, který chce získat absolutní a nekontrolovatelnou moc. A použije k tomu všechny dostupné prostředky, včetně neomezeného populismu. Chci zabránit, aby se země stala autoritářskou zemí,“ poukázal.

„Volby chci vyhrát,“ řekl následně za potlesku všech. „Nebudu diskutovat o tom, co chceme dělat, když skončíme druzí. Chci, aby sociální demokracie mohla sestavovat vládu. Ale nepůjdeme do vlády za každou cenu. ČSSD nikdy nesmí být fíkový list,“ řekl burácivým hlasem.

Podotkl také, že ČSSD bude vždy řízena z Lidového domu, nebude řízena žádnými firmami, žádnými lobbistickými skupinami. „Tahle strana bude mít svoji páteř, nenechá se manipulovat. A před nikým se nebude hrbit,“ dodal.

Strana podle něj nemůže být rozhádanou vojenskou jednotkou. „Až skončí sjezd, budeme mít jasný demokratický mandát,“ dodal. A vyjádřil se i k volbám prvního místopředsedy, o nějž bude usilovat ministr vnitra Milan Chovanec a poslanec Jeroným Tejc.

„Já budu volit Milana Chovance. V případě, že mě zvolíte, chci vás vyzvat k témuž. To není rozmar. Předseda strany nemůže před volbami a během parlamentních voleb bojovat na více frontách. Když to tak není, před občany to neutajíte. Lidé to poznají,“ míní.

„Stojím o silný mandát. Neboť bitva, která je před námi, jednoduchá nebude. Chci vaši podporu. Pokud ji dostanu, tak ji chci použít pro naše vítězství,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…