Nemají pravdu! Babiš se postavil OSN

24.10.2015 18:24

Ministr financí, předseda hnutí ANO a majitel Agrofertu se postavil na odpor OSN. Jestliže nás tato mezinárodní organizace kritizuje za přístup k uprchlíkům, rozhodně nemá pravdu. Vicepremiér české vlády se v tomto smyslu vyjádřil pro deník Právo. Pár slov padlo také na adresu prezidenta Zemana, Spojených států a Ruska.

Nemají pravdu! Babiš se postavil OSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky v tomto týdnu kritizoval Česko za údajně nepřijatelné chování vůči uprchlíkům. Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) tuto kritiku jasně odmítli a teď se jim po bok postavil i Andrej Babiš.

„Komisař OSN nemá pravdu. Ať se přijede podívat, v jakých podmínkách u nás uprchlíci žijí. Není pravda, že bychom porušovali lidská práva, postupujeme podle našich zákonů. Na druhou stranu uznávám, že u nás jsou uprchlíci zadržováni dlouho a že je třeba zákon zmírnit. Většina z nich u nás stejně být nechce,“ konstatoval vicepremiér.

Naproti tomu europoslanec za ANO Pavel Telička kritiku částečně přijal, především pokud jde o tvrdá slova prezidenta republiky proti migrantům, ta označil za problematická. Babiš se k tomu ale nechtěl vyjadřovat. Telička je sice politikem jeho hnutí, ale to ještě neznamená, že bude předseda stejného hnutí všechno komentovat, aby pomohl médiím v hledání konfliktů. Zůstal u tvrzení, že prezident Zeman je, jaký je, a lidé věděli, jaký bude, pokud ho zvolí prezidentem.

S prezidentem prý souhlasí v tom, že si my sami máme vybírat, komu poskytneme azyl, nesmí nám to diktovat nikdo z Bruselu. Tam by se měli starat spíše o to, jak uzavřít hranice Schengenu, protože prostě nemůžeme pomoci úplně všem. Je také třeba pracovat na ukončení konfliktu v Sýrii, odkud pochází značná část utečenců, takže je dobře, že spolu Spojené státy a Rusko opět mluví o této otázce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…