Nemalá část veřejnosti je v době migrační krize naladěna proti neziskovkám. A může za to neznalost, upozorňuje student

04.11.2017 18:03

Vedoucí Dobrovolnického centra Univerzity Palackého v Olomouci a student navazujícího magisterského oboru Charitativní a sociální práce Vojtěch Vodseďálek je členem nejužší organizátorské rady Humanitárního kongresu, který se během příštího víkendu odehraje v Praze a je v současnosti největší akcí zaměřenou na humanitární témata v České republice. Podle slov organizátora právě neznalost fungování neziskových organizací vyvolává v lidech strach. Témata neziskovek by proto rád šířil dál mezi veřejnost a chce vymýtit předsudky.

Nemalá část veřejnosti je v době migrační krize naladěna proti neziskovkám. A může za to neznalost, upozorňuje student
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Hlavním důvodem, proč se Vodseďálek začal o Humanitárni kongres zajímat, bylo to, že je podle něj tato akce naprosto ojedinělá. „Jako student jsem tu měl možnost setkat se s řediteli a vedoucími sekcí největších humanitárních organizací v České republice, ať už to jsou Lékaři bez hranic a Pavel Gruber, či Člověk v tísni a Marek Štys,“ řekl Vodseďálek v rozhovoru pro server Student.e15.cz.

O humanitární témata by se podle slov Vodseďálka mělo v dnešní době zajímat více lidí, protože nikdy nevědí, kdy se jich mohou dotýkat. „Jako příklad uvedu záplavy v roce 1997 na Moravě či v roce 2010 v Čechách. To jsou příklady, kdy se humanitární práce dostala tak blízko k lidem v bezpečné střední Evropě, že to poukázalo na jejich neznalost. Lidé nevěděli, na koho se obrátit. Naštěstí máme v České republice skvěle propracovaný integrovaný záchranný systém a zběhlé humanitární organizace,“ upřesnil.

V současnosti je humanitární práce natolik profesionalizovaná, že v ní dobrovolnictví pomalu ztrácejí místo. „Práce neziskové organizace zahrnuje neskutečné množství byrokracie, vyjednávání, domlouvání. A na to všechno jsou potřeba dobrovolníci,“ říká Vodseďálek a dodává, že nejčastější způsob, jakým se lidé do humanitárních organizací dostanou, je práce na centrále jako dobrovolníci.

  • Původní zdroj ZDE

Nemalá část veřejnosti je dnes, v době migrační krize, naladěna proti Lékařům bez hranic a proti Člověku v tísni, což jsou spolupořadatelské organizace. Tyto negativní reakce ale organizátor Humanitárního kongresu přisuzuje na vrub neznalé veřejnosti. „Lidé neznají historii, jak se tyto organizace vyvíjely, neznají celou současnou situaci, v níž humanitární organizace působí, neznají základy, na kterých stojí,“ miní Vodseďálek a dodává, že strach, který to vyvolává, se dá přisoudit jedině neznalosti – a to je možná dobrý důvod, proč se na kongres přijít podívat a šířit tato témata mezi veřejnost.

Na závěr Vojtěch Vodseďálek dodává, že stále existuje obrovské, široké spektrum lidí, kteří tyto organizace podporují, přestože tito lidé nemusejí být příliš vidět a slyšet. „Stačí se podívat na Klub přátel Člověka v tísni. To je obrovská databáze lidí, kteří darují peníze na jednotlivé projekty; stačí se podívat na sbírky, když se stane nějaká humanitární katastrofa,“ uzavirá s tím, že Česká republika naštěstí patří mezi země, kde je výběr peněz okamžitý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…