Nemáme tu silnou střední třídu, a proto nám hrozí extremisté. Klausův odrodilý kamarád varuje

14.09.2013 12:09

Zatímco ve vyspělých zemích nese střední třída typické znaky a hodnoty, které jsou pilířem společnosti, v České republice patří tato skupina k menšině, která není příliš vidět a netvoří hybnou součást české společnosti. Na svém blogu na serveru Aktuálně.cz to píše publicista a předseda strany Občané.cz Petr Havlík, který v devadesátých letech zakládal ODS a přátelil se s Václavem Klausem.

Nemáme tu silnou střední třídu, a proto nám hrozí extremisté. Klausův odrodilý kamarád varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Havlík

"Kde je česká střední třída? V izolaci? V ilegalitě? Nevím, ale každopádně v menšině, která netvoří hybnou sílu současné české společnosti. Ve vyspělých zemích střední třídu charakterizují některé typické znaky a hodnoty," píše Havlík.

Těmi jsou určitá úroveň žití, plánování a vytyčování si cílů v životě, usilování o vyšší vzdělávání, inklinace k vlastnictví nemovitosti a zastávání solidního zaměstnání nebo třeba angažování se ve společenských a politických událostech a národní cítění.

Česká republika začala poznávat svobodný svět po pádu minulého režimu. Lidé byli střemhlav vrženi do volné soutěže. Někteří ovšem byli připraveni lépe a využili své chvíle, ovšem hráli hru bez jasných pravidel. "To, co by jinde bylo protizákonné, bylo u nás interpretováno jako daň za demokracii a svobodu. Nutno dodat, že daň velmi vysokou," podotýká Havlík.

Žádná změna k lepšímu

Změnily se jen kulisy, pokračuje publicista, zatímco z minulých let byly převzaty modely a schémata jednání a myšlení. Za vzor byla předkládána privatizace v Anglii, u nás ovšem nikdo nepohlídal příjmy státu a čistotu provedení. Výsledkem toho byli lidé jako "superman" Viktor Kožený.

Celý text Petra Havlíka ZDE

Nyní je v České republice asi 300 korunových miliardářů, z nichž většina nedaní v ČR, ale daňových rájích. "Mnohé z nich najdete, či spíše nenajdete, v různých anonymních akciovkách. Mnozí z nich stáli v první řadě v období masivní redistribuce majetku, moci a vlivu. Mnozí z nich umí dosáhnout na veřejné zdroje a dotace. Někteří tak činí přímo v pozici manažerů polostátních firem. A mnozí z nich necítí téměř žádnou sounáležitost či spoluodpovědnost se zbytkem společnosti," píše Havlík.

Pozor na extremismus

A to vše má své důsledky, pokračuje předseda Občanů.cz. Dochází k rozevírání pomyslných nůžek a ohrožení sociálního smíru. "Pokud bude převládat kult konzumu, sobectví a bezohlednosti, pak nám není pomoci. Bez hodnotové proměny společnosti to nepůjde," konstatuje publicista.

Demokracii podle něj oslabuje hodnotová krize, nefunkčnost institucí státu, korupce vládnoucích elit a sílící pocit většinové společnosti, že dochází k zásadní sociální nerovnosti. "Doporučoval bych i těm mega úspěšným, aby to brali v potaz. Pokud již není pozdě. Oslabená společnost a oslabená demokracie jsou pak snadným soustem pro různé extremistické tendence. Historie zná podobných příkladů celou řadu. I ta naše," upozorňuje závěrem Petr Havlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…