Nemáte pravdu, pane Kalousku. Ministerstvo rozebralo rozhořčené argumenty opozičního předáka

20.10.2014 16:28

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek dnes důkladně zkritizoval vládní návrh státního rozpočtu na příští rok. TOP 09 bude podle něj v prvním sněmovním čtení prosazovat vrácení hospodářského plánu kabinetu k přepracování. Návrh Miroslava Kalouska na snížení výdajů o 20 mld. Kč by podle vyjádření Ministerstva financí nutně znamenal např. snížení důchodů nebo plateb do zdravotnictví.

Nemáte pravdu, pane Kalousku. Ministerstvo rozebralo rozhořčené argumenty opozičního předáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šedesátník Andrej Babiš

Nynější kabinet navzdory proklamacím o úsporném rozpočtu podle Kalouska zvyšuje výdaje, přičemž částky na investice proti době ekonomické recese klesají. „Nebudeme schvalovat to, co pan ministr financí Andrej Babiš (ANO) říká, ale co napsal. Vláda předkládá úplně něco jiného, než říká," tvrdí Kalousek.

Ovšem Babišovo Ministerstvo financí zaregistrovalo Kalouskova slova a prostřednictvím svého tiskového odboru vydalo prohlášení. Úřad odmítá tvrzení Miroslava Kalouska a podle MF obsahují řadu nepřesností a účelových srovnávání nesrovnatelného.

V prohlášení se poukazuje na praxi nedůsledného čerpání výdajů za dob ministra Kalouska. „Investice ve státním rozpočtu v příštím roce meziročně vzrostou. V letech, kdy byl Miroslav Kalousek ministrem financí, byly sice investice rozpočtovány jako vyšší, ale pravidelně zůstávaly nedočerpány a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu. Snahou této vlády je tuto dosavadní praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončit a naopak konečně začít investovat do skutečně potřebných projektů, například do dopravní infrastruktury,“ uvádí ministerstvo a navíc prý předpokládá, že v roce 2015 budou v průběhu roku navýšeny výdaje o nespotřebované výdaje z minulých let.

Snížení výdajů by šlo na úkor důchodů či zdravotnictví

V prohlášení MF také píše, že zatímco za Kalouska se údajně plýtvalo, nyní je prioritou prosazování takových výdajů do vědy a výzkumu, které povedou k prokazatelným a dlouhodobým přínosům pro českou ekonomiku.

V oblasti provozních výdajů Miroslav Kalousek prý neférově porovnává aktuální čísla s jeho vlastním rozpočtovým výhledem, který však sám v roce 2013 měnil a tím sám označil za nereálné.

„Celkové výdaje státního rozpočtu jsou meziročně vyšší z důvodu podpoření spotřeby obyvatel v podobě například zvýšení důchodů, plateb do zdravotnictví či platů učitelů nebo policistů. Hospodářská politika Nečasovy vlády naopak vedla k hospodářskému útlumu, poklesu reálných příjmů především sociálně slabších skupin a poklesu spotřeby domácností. Deficit státního rozpočtu je však letos díky politice současné vlády, například lepšímu výběru daní, výrazně nižší než rozpočtovaný, a to až o 30 mld. Kč. Deficit na rok 2015 ve výši 100 mld. Kč je také nižší než deficit, který v loňském roce navrhoval Miroslav Kalousek ve výši 110 mld. Kč,“ upozorňuje ministerstvo a dodává, že návrh Miroslava Kalouska na snížení výdajů o 20 mld. Kč by nutně znamenal např. snížení důchodů nebo plateb do zdravotnictví.

Celá tisková zpráva Ministerstva financí:

Reakce MF na vyjádření Miroslava Kalouska ohledně státního rozpočtu

Ministerstvo financí odmítá dnešní vyjádření poslance Miroslava Kalouska ohledně státního rozpočtu na rok 2015, které obsahuje řadu nepřesností a účelových srovnávání nesrovnatelného.

Investice ve státním rozpočtu v příštím roce meziročně vzrostou. V letech, kdy byl Miroslav Kalousek ministrem financí, byly sice investice rozpočtovány jako vyšší, ale pravidelně zůstávaly nedočerpány a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu. Snahou této vlády je tuto dosavadní praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončit a naopak konečně začít investovat do skutečně potřebných projektů, například do dopravní infrastruktury. Lze předpokládat, že i v roce 2015 budou navíc v průběhu roku navýšeny výdaje o nespotřebované výdaje z minulých let.

V oblasti výzkumu a vývoje v minulosti docházelo k značnému plýtvání, vznikala například obří centra bez zajištěného financování a udržitelnosti a bez jasných a doložitelných výsledků. Naopak prioritou současné vlády je prosazování takových výdajů do vědy a výzkumu, které povedou k prokazatelným a dlouhodobým přínosům pro českou ekonomiku.

V oblasti provozních výdajů Miroslav Kalousek neférově porovnává aktuální čísla s jeho vlastním rozpočtovým výhledem, který však sám v roce 2013 měnil a tím sám označil za nereálné. Realita je tedy taková, že oproti rozpočtu na rok 2014 celkové provozní výdaje (bez platů) klesají přibližně o 3 mld. Kč, oproti rozpočtu Miroslava Kalouska na rok 2013 klesají o 1,3 mld. Kč a to přesto, že například rostou výdaje na provoz armády nejen v souvislosti s ukrajinskou krizí.

Pokud jde o strukturální deficit, v oficiálním fiskálním výhledu z května 2013 počítal Miroslav Kalousek pro roky 2014, 2015 i 2016 s podstatně vyšším strukturálním saldem, a to -1,8 % (2014), -2,1 % (2015) a -2,4 % (2016). Proti oficiálně deklarovaným plánům Miroslava Kalouska je tedy současný plán výrazně úspornější. Aktuální makroekonomická predikce Ministerstva financí totiž počítá pro rok 2014 s deficitem 1,2 %, v roce 2015 s deficitem 1,8 % a v roce 2016 pak 1,7 %.

Celkové výdaje státního rozpočtu jsou meziročně vyšší z důvodu podpoření spotřeby obyvatel v podobě například zvýšení důchodů, plateb do zdravotnictví či platů učitelů nebo policistů. Hospodářská politika Nečasovy vlády naopak vedla k hospodářskému útlumu, poklesu reálných příjmů především sociálně slabších skupin a poklesu spotřeby domácností. Deficit státního rozpočtu je však letos díky politice současné vlády, například lepšímu výběru daní, výrazně nižší než rozpočtovaný, a to až o 30 mld. Kč. Deficit na rok 2015 ve výši 100 mld. Kč je také nižší než deficit, který v loňském roce navrhoval Miroslav Kalousek ve výši 110 mld. Kč.

Návrh Miroslava Kalouska na snížení výdajů o 20 mld. Kč by nutně znamenal např. snížení důchodů nebo plateb do zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…