Nemáte rádi EU? Nevadí. Stejně zacvakáte boj proti těm, co chtějí vystoupit. Povinně

16.11.2017 8:42

Evropská unie ztrácí v posledních letech pevnou půdu pod nohama. V důsledku posilování euroskeptických stran v národních parlamentech a přímo i v Evropském parlamentu chystá Brusel rázná protiopatření.

Nemáte rádi EU? Nevadí. Stejně zacvakáte boj proti těm, co chtějí vystoupit. Povinně
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Volební úspěchy Geerta Wilderse, Viktora Orbána, Tomia Okamury, rakouských Svobodných, Alternativy pro Německo či polské PiS nutí Brusel k horečnaté aktivitě. Ačkoli v Evropském parlamentu lze označit za euroskeptiky jen asi 150 ze 751 europoslanců, vyhlásili Juncker, Mogherini a spol. euroskeptikům otevřenou válku. Ta by z jejich pohledu měla vyústit v roce 2019 v drtivé volební vítězství oddaných zastánců EU.

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

Euroskeptici jsou démonizováni přímo na půdě Evropského parlamentu a stejně tak nemají na růžích ustláno v mainstreamových médiích. Někteří jsou označováni za rasisty, další za islamofoby či homofoby. Jejich úspěchy ve volbách do národních parlamentů dráždí vedoucí politiky EU stále víc a víc. Již v září server EUobserver informoval o plánech Bruselu snížit finanční příspěvky právě politickým uskupením, které se staví proti vůli Bruselu.

V letošním roce si tak všechna politická hnutí v Evropském parlamentu rozdělila mezi sebou 30 milionů eur. Jak server uvádí, 85 % z těchto peněz bylo rozděleno podle podílu zastoupení stran v EP a zbylých 15 % rovnoměrně mezi všechny strany. Bez ohledu na jejich velikost. Podle návrhu místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse by mělo být rovnoměrné financování stran sníženo na 5 %, což by se dotklo nejvíce právě euroskeptických stran.

Bruselské politické špičky se netají svým záměrem uvést nová opatření v platnost ještě před volbami do EP v roce 2019. Vedle toho však bruselské „elity“ plánují spustit kampaň, která by měla Evropany odradit od volby euroskeptických stran. Server Politico se dostal k interní zprávě, ve které se píše, že osud EU je ohrožen, a proto je nutné evropský projekt podpořit mimo jiné kampaní, která by byla financována z kapes daňových poplatníků.

Autor zprávy, generální tajemník EP Klaus Welle, upozorňuje na nízkou volební účast v roce 2014, která do značné míry nahrála euroskeptickým stranám. Něčemu podobnému se chtějí politici v Bruselu napříště vyhnout. Jedním z cílů „protieuroskeptické“ kampaně bude přivést Evropany k volebním urnám a v neposlední řadě je znovu nadchnout pro „evropský projekt“, aby byl vliv euroskeptických stran naprosto minimalizován.

Euroskeptickým politikům se výše uvedené kroky přirozeně nijak nezamlouvají. „Federalisté z EU jsou v důsledku výsledků voleb v Rakousku a České republice naprosto zoufalí a chtějí využívat peníze daňových poplatníků k šíření propagandy, která umlčí všechny kritické hlasy. Každý skutečný demokrat by se měl proti něčemu takovému postavit,“ cituje Politico rozčíleného europoslance Petera Lundgrena, který hájí barvy Švédských demokratů.

Zpráva mimo jiné nabádá, aby se kampaň inspirovala slogany Donalda Trumpa, Emmanuela Macrona či Jeremyho Corbyna. Jedním z hlavních cílů by mělo být podle Klause Welleho zajistit v médiích pozitivní obraz Evropské unie. „Média nevyžadují finální zpracované materiály, ale pozitivní příběhy a jistou formu vedení. Novináři jsou našimi klíčovými spojenci,“ píše se ve zprávě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…