Němci Trumpovi nadávají, ale když pochválí Merkelovou, je jim dobrý. V Respektu vám vysvětlí, jak to jde dohromady

09.07.2017 15:08

K uskutečněnému summitu G20 se vrátil na serveru Respekt.cz Tomáš Lindner. Jak konstatuje, Německo sice amerického prezidenta Donalda Trumpa nesnáší, ale německá kancléřka Angela Merkelová ví, že Evropa jej potřebuje. Dodal také, že pozornost si zaslouží domácí evropské úkoly.

Němci Trumpovi nadávají,  ale když pochválí Merkelovou, je jim dobrý. V Respektu vám vysvětlí, jak to jde dohromady
Foto: Vít Hassan
Popisek: První den summitu G20. Potyčky s policií gradují

Němcům Trump podle Lindnera vadí kvůli nacionalismu, nezájmu o životní prostředí i machistickému vystupování. Toto vše je totiž v přesném protikladu k hodnotám, které prosazuje Německo v mezinárodní politice.

Cílem Trumpovy návštěvy byl hamburský summit zemí G29. „Na jeho úspěchu – v debatách o světovém obchodu a v prevenci migrace z Afriky – hostitelce Angele Merkelové velmi záleží. A bez Trumpa, se kterým se již sešla, tento úspěch není možný. V Německu však současně začíná předvolební kampaň, ve které se na odporu vůči populistovi z Bílého domu dají dobře nasbírat hlasy,“ míní Linder. 

Původní text ZDE.

A všímá si toho, že podprahový antiamerikanismus se snaží, prozatím jemně, využít sociální demokracie v čele s Martinem Schulzem. Ten totiž o americké hlavě státu mluví jako o ohrožení demokracie a nabádá k odporu. I ostatní představitelé SPD se pak podle Lindnera staví na stranu kritiků Merkelové, kdy kancléřka je podle nich příliš měkká. 

„Angela Merkelová samozřejmě protitrumpovskou náladu v Německu cítí. I v tomto kontextu nedávno padla její hojně citovaná slova, že se Evropa už nemůže na některé spojence, myšleno ty anglosaské, automaticky spoléhat a musí vzít osud do vlastních rukou. Současně však kancléřka nese hlavní vládní odpovědnost: ví, že radikální řez ve vztazích s Washingtonem není možný ani žádoucí. Evropa je zkrátka na USA závislá,“ dodává Lindner. A domnívá se, že cesta otupování hran je slibnější než jakýsi radikální odpor. 

I když je třeba vyjádřit nesouhlas při případném porušení mezinárodních norem ze strany amerického prezidenta, zároveň je také nutné šířit priority – jako loajalitu k NATO, zabránění obchodní válce s Čínou nebo s EU či udržení sankcí vůči Rusku, míní Lindner. 

„Mnohem větší pozornost si momentálně zaslouží naše domácí úkoly. Především oživení evropského ducha spolupráce: nový vůdčí tandem Merkelová a Macron v tomto smyslu působí nadějně,“ zmínil Lindner s poukázáním také na přijetí větší odpovědnosti za vlastní obranu a energetické nezávislosti na Rusku. Důležité také podle Lindnera je, jak by měla vypadat budoucnost Balkánu, severní Afriky a pásma Sahelu. 

„Bez cílevědomého řešení těchto evropských domácích úkolů bude radikální kritika Donalda Trumpa působit poněkud dětinsky,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…