Němci jsou na migranty naštvaní čím dál více. Levicová nadace bije na poplach

26.04.2019 8:58

Nedůvěra vůči azylantům ze strany Němců stoupá. Studie ukázala, že zatímco negativní postoj vůči bezdomovcům nebo homosexuálům v německé společnosti klesá, se žadateli o azyl je to zcela naopak. A to i navzdory tomu, že jich je oproti předchozím létům méně. Záporně je hodnotí více než každý druhý Němec, informuje deník Mladá fronta Dnes.

Němci jsou na migranty naštvaní čím dál více. Levicová nadace bije na poplach
Foto: Vít Hassan
Popisek: My jsme lid, občanský protest. Hesla vedoucí průvod v Chemnitz

Studie začala hodnocení postojů vůči žadatelům o azyl sledovat již v roce 2011. Přes mírný pokles kolem let 2014 a 2015, kdy byli mnozí Němci v euforii z „vítací kultury“, se i tak negativní postoje vůči nim setrvale drží nad čtyřiceti procenty, v posledním roce nad padesáti. V současné době je to 54,1 procenta Němců, kteří vůči žadatelům o azyl vyjadřují nedůvěru, předsudky a antipatie.

Přes 44 procent dotázaných se domnívá, že většina žadatelů o azyl ve své domovské zemi nečelí žádnému pronásledování. Tři čtvrtiny Němců nesouhlasí s tím, aby byl stát při posuzování jejich žádostí o azyl „velkorysý“.

Proti začátku tisíciletí však zároveň výrazně poklesly xenofobní nálady vůči cizincům obecně. V roce 2002 nemělo cizince v oblibě 27 procent Němců, tedy více než čtvrtina populace, v posledních dvou letech to bylo jen devět procent. Stejně tak extremistické a krajně pravicové názory bez větších výkyvů zastává jen velmi malá část Němců. Dlouhodobě to jsou dvě až tři procenta, na východě stejně jako na západě země.

Vyplývá to z průzkumu Nadace Friedricha Eberta, německé politické skupiny názorově spjaté se socialisty (SPD), která od roku 2002 sleduje vývoj extremistických tendencí a měnící se vztah Němců k různým skupinám populace. Autor průzkumu také varuje, že názory blízké krajní pravici se stále více rozšiřují mezi střední třídu a stávají se tak všeobecně přijatelnými, což je podle autora studie velmi nebezpečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…