Němci jsou v šoku. Nemohou uvěřit tomu, kdo pracoval na berlínském letišti

19.05.2016 18:12

Německý deník Berlin Morgenpost přináší alarmující informace o bezpečnostních opatřeních na berlínských letištích. Celých deset měsíců tam pracoval příznivce radikálního islámu turecké národnosti.

Němci jsou v šoku. Nemohou uvěřit tomu, kdo pracoval na berlínském letišti
Foto: brno-airport.cz
Popisek: Letiště Brno

V Turecku narozený Recep Ü. byl zaměstnán v úklidové firmě, která mimo jiné působí právě na berlínských letištích Tegel a Schönefeld. Jako uklízeč měl přitom možnost dostat se do prostor podléhajících speciálním bezpečnostním opatřením. Německé zákony umožňují pracovat v těchto prostorách jen jedincům, kteří prošli speciální bezpečnostní prověrkou. Zmíněný Recep Ü. touto prověrkou prošel před pěti lety.

Problém však je, že o ni nepřišel ani poté, co úřady zjistily jeho napojení na salafisty, kteří jsou považování za nejradikálnější odnož islámu. O hrozbě salafistů hovořil v rozhovoru pro německou televizní stanici ZDF před několika měsíci šéf zpravodajské služby BfV Hans-Georga Maaßen. Přímo uváděl, že s přítomností salafistů se riziko teroristického útoku v Německu rapidně zvyšuje. „Počet salafistů dosáhl aktuálně přes osm tisíc. Přitom ještě před pěti lety to byla polovina,“ uvedl.

Salafisté tvoří v muslimské komunitě žijící v Německu jen nízké procento, ale přesto jsou velmi nebezpeční. „Salafisté plánují v Německu založit Islámský stát,“ nechal se slyšet šéf zpravodajské služby. Výše zmíněn turecký salafista o svoji práci na letišti přišel až loni v říjnu poté, co se pokoušel propašovat do přísně střežených prostor letiště Tegel. Úklidová společnost Wisag, která salafistu zaměstnávala a letištní operátor FBB shodně uvedly, že o podezřelé činnosti Recepa Ü. neměli žádné informace.

Zpravodajské služby přitom sledovaly podezřelého salafistu již od konce roku 2014. Prokázaly sice jeho kontakty na radikální islamisty, nicméně nezjistily, že by on sám osobně plánoval teroristický útok na území Německa či jiné země. Mimo jiné bylo odhaleno, že se Recep podílí na distribuci koránu a udržuje kontakty se známými extremisty, jako je například Perre Vogel a Sven Lau, který v současné době pobývá ve vyšetřovací vazbě a čelí obvinění z toho, že obstarával finance pro Islámský stát.  

Problém působnosti radikálních islamistů na letišti se však netýká pouze Německa, ale také Belgie. Po nedávných teroristických útocích v Bruselu bylo odhaleno, že přímo mezi uklízeči, nosiči zavazadel a zaměstnanci cateringu, pracuje či pracovalo na bruselském letišti několik desítek zradikalizovaných muslimů. Policisté si tehdy mimo jiné stěžovali, že i přes jejich naléhání se situace nezměnila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…