Němcová: Je to blbost, pane Ištvane. Nedovolím vám to

02.08.2013 8:25

Je to blbost, říká k žádosti policistů o záznamy z kamer v Poslanecké sněmovně její předsedkyně Miroslava Němcová. Žádostí o detailní zmapování chodu dolní parlamentní komory si podle Němcové policisté akorát naběhli, protože ukázali, že neví nic o chodu sněmovny. Vyjádřila se tak pro server Lidovky.cz.

Němcová: Je to blbost, pane Ištvane. Nedovolím vám to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Policisty z protimafiánského útvaru zajímají údaje o pohybu poslanců ve sněmovně z čipových vstupních karet, kamerové záznamy zevnitř i zvnějšku sněmovny, harmonogram sněmovních akcí či interní poznatky o jednání v klubech. Jenže podle Němcové si část informací mohli dávno dohledat sami a jiné ani nejsou k dispozici.

Největší boj se prý zjevně svede o záznamy ze sněmovních čipových karet. Policie totiž žádá údaje nejen z těch poslaneckých, ale i z návštěvnických. "To mě pobuřuje hodně, chtějí výpisy, kdo přichází do sněmovny, včetně návštěvníků. V policejní síti by uvízli občané, kteří chodí na galerii sledovat jednání sněmovny, školní návštěvy, kterých během roku přijímám desítky, novináři nebo poslanečtí asistenti," zlobí se Němcová.

Pro Lidovky.cz předsedkyně sněmovny výslovně uvedla: "I kdybych měla tu největší snahu poskytnout součinnost, nepustím je do souboru dat, po kterých jim nic není. Až mi řeknou, koho se to má týkat a Úřad pro ochranu osobních údajů, že tyto údaje mohu poskytnout, tak je bez nejmenšího problému poskytnu. Aby se ale takhle cpali na politickou půdu a prolustrovali půl republiky, tak to já nepovažuji za normální. Když chtějí vyšetřovat nějakého poslance, musí také říct, proč žádají o jeho vydání, a Poslanecká sněmovna se poté rozhodne," míní Němcová.

Policie neví nic o chodu sněmovny

Miroslava Němcová uvádí na pravou míru několik požadavků z žádosti. Například záznamy z kamer v Poslanecké sněmovně „má k dispozici každý občan a oni musí vědět, že žádné jiné nemůžeme mít, takže to je blbost. Stejně tak je harmonogram akcí za rok 2012 sněmovny veřejně dostupný a visí na našich stránkách," řekla serveru Lidovky.cz.

Ještě pikantnější to ovšem je s požadavkem na záznam z vnějšího kamerového systému. Ten totiž obsluhuje Ochranná služba Policie České republiky. "To je jako bych šla k zubaři a ptala se tam, kdy jede vlak do Chrudimi. Jestli je policie tak nekompetentní a žádá informace po orgánu, který jí je nemůže poskytnout, protože je má jejich vlastní složka, tak to já si už můžu hlavu ukroutit," diví se Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…