Němcová má smůlu. Prý skončí bez funkce

13.11.2013 8:10

Komunisté se zřejmě po třech letech vrátí do vedení sněmovny. Naopak občanští demokraté z něj vypadnou. Vyplývá to z dosavadního průběhu vyjednávání o novém vedení dolní komory Parlamentu. Informuje o tom server Novinky.cz.

Němcová má smůlu. Prý skončí bez funkce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslava Němcová ukazuje studentům zákon o státním rozpočtu

Ten cituje šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku, podle něhož by sněmovna měla mít jednoho předsedu a čtyři místopředsedy. Jedním z místopředsedů by měl být komunista. Server v této souvislosti uvádí, že místopředsedou sněmovny by se měl stát předseda KSČM Vojtěch Filip. Post předsedy si nárokuje ČSSD i ANO.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla v různých funkcích ve vedení sněmovny tři volební období již od roku 2002. Jenže občanští demokraté s pouhými 16 poslanci mají příliš malou sílu na prosazení svého kandidáta. Naproti tomu komunisté s 33 poslanci mají sílu více než dvojnásobnou.

Jedinou stranou bývalé vládní koalice, která bude mít možná zastoupení ve vedení sněmovny, zřejmě bude jen TOP 09, která má s 26 poslanci relativně velkou politickou sílu.  

Pád Němcové podle serveru v úterý připustil i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, když prohlásil, že jeho strana sice má o funkci místopředsedy sněmovny zájem, má kvalitní kandidátku, nicméně není jisté, zda post dostane. „Pokud se vládní většina rozhodne, že opozici to místo nedá, tak to budeme respektovat, nebudeme plakat ani si stěžovat,“ řekl Stanjura s tím, že ale takový postup by nebyl správný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…