Němcová nabídla TOP 09 spolupráci v senátních volbách

07.12.2013 11:58

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nabídla TOP 09 spolupráci v senátních volbách, které budou v příštím roce. Strany by se podle ní mohly v některých obvodech domluvit na společném kandidátovi. Němcová to řekla na republikovém sněmu TOP 09, na kterém se bude volit nové vedení. TOP 09 se spolupráci nebrání, podle místopředsedkyně Heleny Langšádlové je ale diskuse o tomto tématu předčasná.

Němcová nabídla TOP 09 spolupráci v senátních volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

"V senátních volbách se lze v některých obvodech domluvit tak, aby kandidát buď za ODS, nebo za TOP 09, který má větší šanci, získal podporu té druhé strany," řekla Němcová. Podle ní by se pak strany nevyřazovaly navzájem a mohly by mít větší šanci proti levicovému kandidátovi.

Podle Němcové by bývalé vládní strany, které po říjnových sněmovních volbách skončily v opozici, mohly spolupracovat už v senátních volbách na podzim 2014. Společně by mohly podle Němcové postupovat někde také na komunální úrovni.

Podle Langšádlové je spolupráce v některých senátních obvodech možná. "Ale myslím, že je to předčasná diskuse. Máme společné cíl, a to zachování parlamentní demokracie, a budeme diskutovat o možnostech spolupráce," řekla novinářům.

Gazdík si přeje, aby TOP 09 byla konstruktivní opozicí

Němcová už dříve oznámila, že chce kandidovat na šéfku ODS. Dnes svůj záměr postavit se do čela ODS vyjádřil exministr školství Petr Fiala.

TOP 09 na sněmovní úrovni spolupracuje s hnutím Starostové a nezávislí, jehož předseda a poslanec Petr Gazdík dnes na sněmu také vystoupil. Podle Gazdíka minulé volební období prokázalo, že spolupráce starostů s TOP 09 je smysluplná. Zástupce TOP 09 vyzval, aby byli ve sněmovně konstruktivní opozicí a stabilní alternativou rodící se vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…