Němcová přichází s teorií o nedávném spiknutí Zemana s Klausem

14.10.2013 9:21

Lídryně ODS v předčasných parlamentních volbách Miroslava Němcová se zúčastnila kulatého stolu Lidových novin. V debatě mimo jiné vysvětlila svůj pohled na role Miloše Zemana a Václava Klause. Podle ní měl Klaus úkol vytvořit nějaké pragmatické křídlo v ODS, které by spolupracovalo s křídlem Michala Haška v ČSSD. Proto prý také Klaus chtěl v létě zpátky do aktivní politiky.

Němcová přichází s teorií o nedávném spiknutí Zemana s Klausem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Do aktivní politiky se Václav Klaus chtěl podle Němcové vrátit prostřednictvím ODS. Podle ní se na tom dohodli s Milošem Zemanem, aby mohli ještě jednou vytvořit mocenský pakt ČSSD - ODS.

„Jsem přesvědčená, že od chvíle, kdy bylo zřejmé, že se mohou blížit předčasné volby, tak stratégové Miloš Zeman a Václav Klaus, uvažovali nad tím, jaká budou povolební rozhodování, jaká bude vláda,“ řekla Němcová u kulatého stolu Lidových novin.

Podle Miroslavy Němcové prý velká část vedení strany byla přesvědčena, že Klaus uvnitř je méně ohrožující než mimo ODS, kde prý bude podporovat konkurenční strany a rozkládat pravici. Vůdkyně ODS do voleb Němcová však v srpnu ostře vystoupila proti Klausovi, důvodem prý bylo to, že je přesvědčena o cílech Klause se Zemanem ohledně příštího uspořádání politické scény.

Podle Němcové by prý návrat Klause znamenal spíš rozklad pravice. „Myslím, že Miloš Zeman měl za cíl uzpůsobit tu situaci v sociální demokracii tak, aby tam bylo nějaké velmi problematické křídlo kolem Michala Haška. Jsem přesvědčena, že Václav Klaus měl svůj podobný úkol, ať už si ho dal sám, nebo po dohodě s Milošem Zemanem, vytvořit nějaké pragmatické křídlo kolem ODS, která by mohla po volbách spolupracovat s tím Haškovým křídlem. V pozadí by byla SPOZ,“ myslí si Němcová o úlohách dvou veteránů české politiky.

Nehodlám vést bratrovražednou válku. V kampani každý sám za sebe

Miroslava Němcová se v LN vymezila nejen proti letos nově kandidujícím „nesystémovým uskupením“, kam prý neřadí jedině SPOZ, ale také vůči pravicové konzervativní TOP 09.

Představitelé pravice navenek deklarují jakousi spřízněnost pravice, ale před volbami jde ledacos stranou. „Nehodlám vést bratrovražednou válku na pravici, aby z ní získal někdo třetí za našimi zády,“ řekla Němcová. LN píší, že zde by se asi shodla s Karlem Schwarzenbergem. Jenže i předseda TOP 09 LN řekl, že v kampani kope každý sám za sebe.

Podle LN je heslo ODS „volím pravici“ poněkud zavádějící, pokud má voličům říci, že se jedná pouze o ODS a nikoli TOP 09. Deník se také ptá, zda ODS chce o svém přesvědčit voliče jen modrou barvou na plakátu a hlasitostí.

Miroslava Němcová u kulatého stolu prý pohovořila o rozfázovanosti předvolební kampaně ODS. Ale když si vybavila některé billboardy TOP 09, vedlo jí to prý k ostřejšímu vymezení vůči ní. „Je na nich fajfka nebo James Bond. Nemyslím si, že v těchto volbách rozhodujeme o hereckém obsazení Jamese Bonda. S tím nesouhlasím a nelíbí se mi to, takže tady je vidět, že se v něčem lišíme,“ uvedla Němcová ke způsobu vedení volební kampaně.

Už od schůzky u kapučínka bylo všechno špatně

Miroslava Němcová se vyjádřila i k momentům, které podle ní už naznačovaly zlom ve fungování vládní koalice. „Moment, od kterého bylo už úplně všechno špatně, vidím jasně, ty rozhovory Kristýny Kočí, Petra Tluchoře a dalších u kapučínka,“ uvedla Němcová a bod zlomu koalice tak umístila časově k aféře s nahrávkami rozhovorů v kavárně. Kočí tehdy (2011) u kapučína podle nahrávky mluvila o zákulisí vládní krize a také o svém spojení s Petrem Tluchořem.

Proč je nyní ODS tak málo vidět, proč je téměř neviditelná? I to bylo tématem u kulatého stolu LN. „To není otázka na mě, to je otázka na média. Já vůbec nevím, proč média chodí jako pejsek za prezidentem republiky," řekla lídryně ODS k tématu.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …