Němcová v ČT upozorňovala na rizika rozpuštění sněmovny

15.08.2013 13:08

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) pro Českou televizi uvedla, že zítřejší mimořádná schůze bude mít dvě části. V té první je potřeba odhlasovat důležité zákony, druhá odstartuje hlasování o rozpuštění dolní komory, ta ale bude po zahájení přerušena a odložena na úterý 20. srpna.

Němcová v ČT upozorňovala na rizika rozpuštění sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední dorazila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Podle Němcové je zásadní, aby sněmovna odhlasovala normy k občanskému zákoníku a také zákon upravující obnovitelné zdroje energie. Pokud by se sněmovna rozpustila dříve, než Senát stihne návrhy projednat, spadly by návrhy zákonů takzvaně pod stůl.

Schvalováním důležitých zákonů se proto bude Poslanecká sněmovna zabývat na první páteční schůzi. Druhá schůze, která začne ve dvě hodiny odpoledne, bude po zahájení přerušena až do úterý příštího týdne. Důvodem je to, že kluby parlamentních stran, které o mimořádnou schůzi požádaly, zjistily, že jejich poslanci se nebudou moci z různých důvodů zúčastnit, proto tedy chtějí, aby schůze byla přerušena.

Poslanci se mohou rozhodnout sami

Jak budou poslanci ODS postupovat při hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny, ještě prý není jasné. "My jsme se o tom bavili, Výkonná rada ODS zasedala a doporučila poslancům, aby hlasovali pro rozpuštění sněmovny. Náš klub se sejde zítra ráno, někteří poslanci nejsou pro rozpuštění, protože v tom vidí rizika, která jsou s tím spojená," popsala situaci Němcová.

Před zahájením schůze se ještě poslanci domluví, zda postup klubu bude jednotný nebo bude každý hlasovat sám za sebe, ať už pro, nebo proti rozpuštění.

Předsedkyně sněmovny nechtěla prozradit, jak bude hlasovat ona sama. "Nejsem tak zaslepená, abych hned říkala 'Hurá do předčasných voleb'. Vidím zde velká rizika. Veškerou moc bude mít v rukou prezident Miloš Zeman, bude tu zůstávat Zemanovi nakloněná vláda, jemu nakloněný Ústavní soud, zmizela by kontrolní moc sněmovny vůči vládě," popsala své obavy Němcová.

Vetování kandidátů nepřipadá v úvahu

Ke krajským kandidátkám, které strana připravuje do předčasných voleb, uvedla pouze to, že se ODS bude snažit obsadit je silnými osobnostmi. Popřela ale, že by si centrum vyhradilo právo vetovat některé regiony navržené kandidáty. "Jsem přesvědčená, že jistá kontrola z centra tu být musí, ale nemluvím o žádném vetování. Návrhy budou pocházet z regionů," uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…