Němec se vrátil ze srbsko-maďarské hranice a je v naprostém šoku

18.08.2016 8:31

Projektový koordinátor německé charitativní organizace Diakonie Katastrophenhilfe Markus Koth před několika dny navštívil uprchlický tábor Horgos, který leží na srbsko-maďarské hranici. Hovoří o katastrofálních hygienických podmínkách, které prý připomínají „stejně otřesné“ tábory v Řecku.

Němec se vrátil ze srbsko-maďarské hranice a je v naprostém šoku
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Velký problém na srbsko-maďarských hranicích podle Kotha představují také ilegální tábory, kde si člověk v první chvíli připadá jako v Africe. „Lidé v Horgosu žijí v chatrčích z větví stromů, které si museli sami vystavět, aby si zajistili aspoň trochu stínu před spalujícím sluncem. Když jsem tam byl, teplota se pohybovala přes třicet stupňů,“ vypráví Koth s tím, že hygienické podmínky a zásobování jsou přímo na katastrofální úrovni.

Uprchlíci zde rovněž nemají přístup k lékařské péči a nemají si ani kde vyprat prádlo. „Uprchlický tábor v Horgosu mi v mnoha aspektech připomíná situaci v nechvalně proslulém táboře v řeckém Idomeni. Jen s tím rozdílem, že v Horgosu žije uprchlíků přece jenom méně,“ konstatuje humanitární pracovník. Ze Srbska do Maďarska se dostávají uprchlíci jen přes hraniční přechod v Röszke a Tompě. Denně jsou maďarské úřady schopny odbavit jen několik málo uprchlíků.

Anketa

Půjdete volit do krajských zastupitelstev a do Senátu?

hlasovalo: 3703 lidí

Celý text v němčině je ZDE.

V Maďarsku platí jedny z nejpřísnějších imigračních opatření v Evropě a uprchlíci mohou být posláni zpět do Srbska, aniž by mohli v Maďarsku požádat o azyl, což odporuje Ženevské úmluvě. Ti, co překročí hranice ilegálně, jsou odsouzeni ve zrychleném správním řízení. Následně je čeká trest v podobě deportace a odepření vstupu do země. Jak navíc uvádí Die Zeit, na hranicích se Srbskem operují dobrovolnické jednotky, které chytají ilegály a vrací je zpět do Srbska.

„Lovci uprchlíků“ se často na sociálních sítích chlubí tím, kolik se jim podařilo chytit uprchlíků. „Máme navíc zprávy od našich lékařů, že jsou uprchlíci často ve špatném zdravotním stavu. Někteří jsou pokousáni od psů a další zbiti,“ tvrdí Koth. Znepokojení nad situací ve zdejších uprchlických táborech již vyjádřil také Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který kritizuje zejména skutečnost, že se snaží maďarské úřady uprchlíky odrazovat od vstupu do země.

Terčem kritiky se stalo také říjnové referendum, ve kterém maďarští voliči rozhodnou o uprchlických kvótách navrhovaných Evropskou komisí. „Premiér Viktor Orbán dělá vše pro znehodnocení evropských hodnot, jako je lidskost a solidarita. Orbán využil tíživé situace uprchlíků, aby posílil svoji autokratickou formu vlády a její nacionalistický étos. Evropská unie by neměla tolerovat, že některé z členských států bojují místo převaděčů proti samotným uprchlíkům,“ míní šéfka Diakonie Katastrophenhilfe Cornelia Füllkrug-Weitzel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…