Němeček má podporu Zemana na ministra zdravotnictví. Budou i spolupracovat

22.01.2014 19:21

Prezident Miloš Zeman podpoří kroky budoucího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Oba politici se dohodli na pravidelných schůzkách k problematice zdravotní péče. Po středečním podvečerním jednání na Pražském hradě to novinářům řekl Němeček. S hlavou státu hovořil také například o zdravotnických poplatcích.

Němeček má podporu Zemana na ministra zdravotnictví. Budou i spolupracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

S prezidentem prý strávil velmi příjemnou hodinu, kdy se spolu bavili o zdraví i o životě. Zdravotnictví prodiskutovali z různých pohledů. „Já bych řekl, že to bylo takové letem světem po všech základních věcech. A domluvili jsme se na nějaké další spolupráci," řekl Svatopluk Němeček.

Jednou za čas za hlavou státu přijde a bude ho informovat o situaci v resortu. „Jsem za to vděčný," podotkl budoucí ministr.

Ve středu s Milošem Zemanem hovořil například o zdravotnických poplatcích. Sociální demokracie je dlouhodobě kritizuje. Jako vládní strana je nyní chce zrušit.

Po jmenování ministrem zdravotnictví hodlá Němeček řešit dvoumiliardový výpadek příjmů nemocnic za zrušené poplatky. Za velmi důležitou považuje komunikaci s kraji, které odpovídají za zřizování základní sítě nemocnic. Rád by všechny kraje jako ministr postupně navštívil. Co nejdřív chce vytvořit silný tým spolupracovníků, s nimiž resort povede.

S designovaným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) už je Němeček domluven, že o dvě miliardy se letos posílí finance zdravotních pojišťoven a upraví se úhradová vyhláška, aby peníze získaly nemocnice.

Peníze by měly jít z rezerv státního rozpočtu, nejspíš formou dalšího zvýšení odvodů státu či odkupu pohledávek. Další peníze bude muset opatřit Němeček pro ambulance a lékárny, pokud se od ledna 2015 zruší poplatky u lékaře a za recept. Peníze by na to měly být z úspor za léky, pokud se sníží DPH. V plánu je i pravidelná valorizace odvodů státu.

Němeček počítá se slučováním zdravotních pojišťoven přirozenou cestou, nehodlá je slučovat „násilně". Plánuje převést pod své ministerstvo národní referenční centrum, které dosud spravují zdravotní pojišťovny. Stát by tak získal kontrolu nad budováním systému plateb nemocnicím DRG.

Rád by nastartoval systém využití dat o kvalitě onkologických, traumatologických a dalších center a chce ve spolupráci s pojišťovnami a odbornými společnostmi podpořit preventivní programy, ať už jde o rizika onkologická či kardiovaskulární. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…