Němeček se v ČT otřel o Babišovy noviny. Políček ministru financí přidala i komunistka Marková

15.02.2015 14:01

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) představil základní obrysy reformy a prozradil, kolik to bude stát. Přišla řeč i na plánované změny ve vzdělávání lékařů. Ministr se v této souvislosti ostře vymezil proti deníku MF Dnes, který patří ministru Andreji Babišovi. Před kamerami také zaznělo, že Babiš neřídí Česko.

Němeček se v ČT otřel o Babišovy noviny. Políček ministru financí přidala i komunistka Marková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, bývalá ministryně v témže rezortu Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a komunistická expertka na tento rezort Soňa Marková debatovali o stavu českého zdravotnictví. V úvodu se řešila reforma psychiatrické péče v Česku, jejíž obrysy byly narýsovány v roce 2013, teď se reforma rozbíhá a počítá se s tím, že se v maximální možné míře využijí evropské dotace. Tak zní alespoň plán ministra Němečka.

Reforma psychiatrické péče

Podle Markové ale na evropské dotace čekat nemusíme. "Ministr to neměl zatím lehké, protože musel napravovat ty nejhorší chyby pravicových vlád, ale při přípravě rozpočtu už mohl více myslet na psychiatrickou péči," poznamenala Marková. Roithová má za to, že připravovaná reforma je kvalitní a doufá, že v její první fázi bude možné spustit pilotní projekty, v nichž bude skutečně pomoženo těm, kteří to potřebují.

"Evropské fondy tomu mají napomoci, ale to klíčové musí jít zevnitř psychiatrické komunity," poznamenal k tomu ministr. Právě odborníci "zevnitř" totiž nejlépe vědí, co potřebují. "Potřebujeme tu vytvořit jakousi mezivrstvu komunitních center, v první fázi se počítá asi se třiceti centry duševního zdraví, přičemž náklady na jedno budou asi deset milionů korun," popsal svou představu ministr.

S navazujícími náklady tato částka vyšplhá až na 450 milionů korun a v první fázi na ně přispěje právě EU. Oněch třicet zmíněných center by se mělo podařit vybudovat v horizontu dvou až tří let. Až budou tato centra vybudována, může případně dojít i k redukci lůžek v psychiatrických léčebnách. Ministr však také zdůraznil, že opravy léčeben nebude možné financovat z evropských dotací. "Přes to v EU nejede vlak, budeme na to muset najít národní zdroje." Roithová obratem naznačovala, že jsme zdrojů mohli mít víc, kdyby ČSSD nevolala po rušení zdravotnických poplatků.

Zákon o duševním zdraví

Ve studiu přišla řeč také na připravovaný zákon o duševním zdraví. "Já bych byl velmi rád, kdyby byl tento zákon přijat do konce příštího roku," poznamenal šéf rezortu. Obsahem tohoto zákona by měla být i státní pomoc duševně nemocným lidem v jejich opětovném začleňování do společnosti, hledání práce i bydlení, ale nesmí se zapomínat ani na represivní prvky tohoto zákona.

"Musíme také změnit systém financování sociálních služeb, oni nemohou rok co rok čekat na to, jestli dostanou peníze na příští rok," poznamenala k tomu Roithová, která přípravy zákona o duševním zdraví sleduje a prozatím je optimistická, co se týče jeho uvedení v život.

Vzdělávání lékařů v Česku

"Proboha, už něco udělejte s tím postgraduálním vzděláváním, nebo padnou regionální nemocnice." Tato slova prý často slyší ministr při cestách po České republice. V rámci chystaných změn dojde k redukci oborů, ve kterých bude povinné se atestovat, a to na polovinu. Mezi obory, které by se měly zařadit mezi nepovinné atestace, patří i dětská psychiatrie.

Stojí za pozornost, že ministr se v souvislosti s tímto tématem vymezil vůči deníku MF Dnes Andreje Babiše, který přinesl článek o tom, že proti záměru Ministerstva zdravotnictví protestují právě dětští psychiatři. Ministr dal najevo, že po svých předchozích zkušenostech bere informace tohoto deníku s rezervou.

Babiš nás neřídí, shodli se hosté

Marková v tomto Němečka nepřímo podpořila, když poukázala na to, že ministr financí Andrej Babiš sice často kritizuje české zdravotnictví jako netransparentní, ale na druhé straně si kupuje podniky působící v tomto segmentu. "To asi znamená, že má důvěru v kvalitu českého zdravotnictví," poznamenala komunistická poslankyně. A jestliže současný ministr financí volá např. po odvolání ředitele VZP Zdeňka Kabátka, tak to ještě neznamená, že mu musí všichni vyhovět. "Domnívám se, že nejsme stát, který by řídil Andrej Babiš," prohlásila Marková.

Poslední slovo řekl ministr Němeček. Ten prý nemá žádný důvod k tomu, aby ředitele VZP odstraňoval z funkce, hospodaří dobře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…