Německá Evropa a mnohem mocnější Merkelová. Staré NATO je mrtvé. Další otřesy poté, co Donald Trump „vyfakoval“ lídry Západu

30.05.2017 9:25

Angela Merkelová pokračuje v kritice Donalda Trumpa a pro tento účel si dokonce vypůjčila slova, která pronesl jeden z jeho předchůdců v prezidentském úřadě John Kennedy. Německá kancléřka a vůbec celý politický a mediální mainstream se obává, že Spojené státy odstoupí od dohody o klimatu.

Německá Evropa a mnohem mocnější Merkelová. Staré NATO je mrtvé. Další otřesy poté, co Donald Trump „vyfakoval“ lídry Západu
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Dohoda o klimatu byla s velkou pompou uzavřena před rokem a půl. Ale už nyní Trump vážně uvažuje o tom, že od dohody uzavřené jeho předchůdcem Barackem Obamou Spojené státy odstoupí. Jde o další z převratných změn, které děsí liberální politiky i média po celém světě. Americký prezident zatím neřekl poslední slovo, ale Spojené státy se jako jediná země na summitu G7 odmítla zavázat k podpoře dohody a její osud je tak z pohledu Washingtonu patrně zpečetěn.

Trumpův očekávaný krok povzbudil Merkelovou k další kritice. Poté, co prohlásila, že Spojené státy a Velká Británie již nejsou spolehlivými partnery Evropy, pustila se nepřímo právě do amerického prezidenta. „Ti, kteří se dívají pouze na minulost a přítomnost, s jistotou minou budoucnost,“ citovala Merkelová slova někdejšího amerického prezidenta Kennedyho a dodala, že s každou velkou změnou přichází nejistota a skepse.

Anketa

Je Donald J. Trump pro Evropu nespolehlivý partner, jak naznačuje Merkelová?

hlasovalo: 4386 lidí

„Zejména s ohledem na složitost globálních otázek se šíří poptávka po jednoduchých odpovědích. Každý, kdo se dívá jen na své národní zájmy bez ohledu na svět kolem sebe, nakonec prohraje,“ konstatovala Merkelová se zjevnou narážkou na příslib Trumpa v podobě sloganu „America First“. Německá kancléřka se v posledních letech profiluje jako zapřisáhlá ekologistka a před šesti lety její vláda oznámila, že země už nebude stavět další jaderné elektrárny.

V tomto ohledu se kancléřka báječně shodne s exšéfem socialistů a ministrem zahraničí Sigmarem Gabrielem. „Krátkozraká politika pana Trumpa oslabuje Západ a ohrožuje evropské zájmy. Každý, kdo urychluje změny klimatu oslabováním ochrany životního prostředí a nechce politickou cestou řešit náboženské konflikty, navíc ohrožuje mír v Evropě i po celém světě,“ cituje britský deník The Telegraph Gabriela.

Nesouladu mezi Merkelovou a Trumpem si všímá i komentátor Paul Mason v britském levicovém deníku Guardian. Hned v úvodu svého tvrdě „protitrumpovsky“ laděného textu obviňuje amerického prezidenta ze zbabělosti a straší válkou s Ruskem „Trump odmítl potvrdit závazek k pátému článku NATO, který se týká vzájemné obrany při napadení jednoho ze členských států nepřítelem,“ vyčítá Mason americkému prezidentovi.

Naopak levicový komentátor oceňuje slova kancléřky Merkelové o tom, aby „Evropa vzala osud do svých rukou“. Trnem v oku jsou Masonovi také zmiňované plány Trumpovy administrativy na odstoupené od klimatické dohody z Paříže. „Již v tomto týdnu může dojít k odstoupení od dohody. Trumpovo „America First“ tak konečně získává jasný obsah. Trump řadí zájmy ropných společností nad ekosystém celé naší planety,“ zlobí se Mason.

„Poučení plynoucí z historie je zřejmé. Když hodí Spojené státy Evropu přes palubu, jako tomu bylo v letech 1939-1941, musí se své role evropské mocnosti chopit Velká Británie. V nebezpečném světě, který vedou nebezpeční lídři, jako jsou Trump a Putin, bychom měli dávat na obranu ještě více než 2 % HDP a zároveň zrušit veškeré plány na škrty u policie, hasičů a záchranných služeb. Pokud Trump signalizoval, že strategický koncept NATO z roku 2010 je mrtvý, potom potřebujeme nový a Velká Británie musí být jeho součástí.“

Ostřejší výroky Angely Merkelové na adresu Donalda Trumpa komentuje v deníku Guardian také Natalie Nougayrède, která s německou kancléřkou naprosto souhlasí. „Trumpova hloupost a arogance spojuje Evropu dohromady. Její kritické komentáře směrem k americkému prezidentovi mohou její postavení před podzimními volbami do Bundestagu jenom posílit,“ věští britská levicová komentátorka s neskrývaným nadšením.

Média i politici obecně vnímají poslední prohlášení Merkelové jako výsledek jejího stoupajícího sebevědomí. Zatímco v loňském roce byla v důsledku série teroristických útoků v Německu její politickíá kariéra ohrožena, aktuálně prožívá Merkelová šťastné období. Okořeněné neúspěchy konkurenčních socialistů, kteří pod vedením jejího vyzyvatele na kancléřský úřad Martina Schulze prohráli všechny troje volby ve spolkových zemích. Odpůrci Merkelové po celé Evropě se obávají, že vliv Německa na dění na kontinentu bude i nadále růst. To se nelíbí zejména odpůrcům její migrační politiky z Polska a Maďarska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…