Německá euroskeptická strana chce zažalovat Merkelovou. Kvůli uprchlíkům

15.10.2015 12:24

Německé kancléřce Angele Merkelové hrozí trestní oznámení. Chce ji na ni podat euroskeptická strana Alternativa pro Německo. Oznámila to předsedkyně strany Frauke Petryová. Podle Alternativy pro Německo se kancléřka provinila proti azylovým zákonům, když v září dala najevo, že Německo přijme syrské běžence, kteří se do té doby zdržovali na území Maďarska.

Německá euroskeptická strana chce zažalovat Merkelovou. Kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Merkelová v září po dohodě s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem umožnila, aby běženci, kteří se do té doby zdržovali v Maďarsku, přejeli přes rakouské území do Německa. Krátce předtím byla zveřejněna vnitřní směrnice Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), že německé úřady mohou rozhodovat o udělení azylu i těm lidem, kteří vstoupili do Evropské unie v jiném státě.

Mnoho běženců si tyto dvě informace vyložilo jako pozvání do Německa, kde očekávali snadné získání azylu. V září se tak v Německu zaregistrovalo rekordních 164 tisíc běženců. Celkový počet uprchlíků, kteří do země v září přišli, odhadují někteří politici na 270 tisíc.

AfD je přesvědčena, že Merkelová svým vyjádřením porušila azylové zákony. Místopředseda strany Alexander Gauland dokonce uvedl, že kancléřka se zachovala jako převaděčka lidí přes hranice.

Popularita euroskeptiků roste

Němečtí euroskeptici zároveň vyzvali vládu, aby uzavřela hranice v místech, kde dochází k „divoké, nekontrolované imigraci“. Zároveň žádají rychlé vyhoštění běženců buď do jejich vlasti, nebo do mezinárodně zřízených sběrných táborů ve třetích zemích.

Popularita AfD je díky současné vlně přistěhovalců na vzestupu. Strana, která se stále silněji vymezuje proti imigraci, má podle posledních průzkumů nyní podporu sedmi procent voličů, nejvíc v letošním roce. Naopak popularita Merkelové klesla na letošní minimum 47 procent. Německo letos podle vládní prognózy očekává příchod zhruba 800 tisíc běženců. Neoficiální odhady však uvádějí, že do země přijde až 1,5 milionu lidí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…