Německá hranice je děravá jako cedník. Tady jsou čerstvé statistiky

22.03.2017 8:51

Německo, Rakousko a další země sice přijaly v průběhu migrační krize přísnější opatření na svých hranicích, ale ani ty nedokážou zabránit ilegálním přechodům jejich hranic. Deník Die Welt zveřejnil aktuální policejní statistiky, které nevyznívají příliš optimisticky.

Německá hranice je děravá jako cedník. Tady jsou čerstvé statistiky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: O nabíjení mobilů u jedné z restaurací je obrovský zájem

Přes zpřísnění hraničních kontrol jenom za první dva měsíce evidují německé úřady téměř devět tisíc ilegálních přechodů přes hranice. Denně tak přechází hranice Německa více než sto ilegálních migrantů. V porovnání s loňským rokem, kdy do země přišlo asi 167 500 ilegálních migrantů, jde sice o značné snížení, ale i předpokládaných více než 50 000 není pro vládu příliš dobrá vizitka. Navíc je třeba vzít v úvahu, že skutečný počet ilegálů je ještě mnohem vyšší.

Na konci loňského roku německé úřady informovaly, že z předpokládaného počtu asi milionu migrantů se jich několik set tisíc vůbec neregistrovalo. Nejvíce ilegálů, konkrétně jich bylo 1356, v prvních dvou měsících letošního roku přišlo z Rakouska. Paradoxně právě Rakousko patří společně s Maďarskem k zemím, které od začátku migrační krize nejvíce zpřísnily kontroly na svých hranicích.

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí

Celý text v němčině najdete ZDE.

Vedle uprchlíků z Rakouska se však dle policejní zprávy také zvyšuje počet těch ilegálů, kteří přicházejí ze Švýcarska. Největší skupinu z hlediska jejich národnosti tvoří Afghánci (742), dále Syřané (658) a Nigerijci (529). Přitom válečný konflikt zasáhl většinu území z těchto tří států jen v případě Sýrie. Afghánci a Nigerijci sice mají jen malou šanci na získání azylu, ale německé úřady mají zároveň stejně tak malou šanci na jejich úspěšnou deportaci.

„Aktuální statistiky naznačují, že balkánská cesta nebyla zcela uzavřena. Vedle toho také roste počet ilegálních migrantů z Afriky. Jak již bylo řečeno, nejvíce z nich přišlo z Rakouska. Další stovky potom také z Francie (643) a Polska (533),“ píše Die Welt a dodává, že od srpna 2015 úřady vystavily 15 600 zákazů vstupu do země. „V drtivé většině případů byl důvodem fakt, že migranti přišli z bezpečných zemí a neměli by šanci uspět v azylovém řízení.“

Nejvíce zákazů vstupu a pobytu v Německu bylo vydáno v Severním Porýní-Vestfálsku (4500), Dolním Sasku (3000) a Bavorsku (1500). „Součástí nařízení je omezení opětovného vstupu pro žadatele o azyl v délce jednoho až tří let. Podle nového zjištění tak však nebylo učiněno minimálně ve dvou třetinách případů, což se stalo terčem ostré kritiky Zelených a jejího experta na migraci Volkera Becka, podle kterého šlo o neomluvitelné porušení práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…