Německá rozvědka údajně roky pomáhala Američanům s odposlechy

24.04.2015 9:56

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) dlouhé roky pomáhala americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) se sledováním a odposlechy evropských firem a zřejmě i politiků. Vyplývá to z informací, které má k dispozici magazín Der Spiegel. Německé kancléřství, pod které rozvědka spadá, bez dalších podrobností uvedlo, že byly v činnosti zpravodajské služby zjištěny určité nesrovnalosti. Případem se zabývá německá prokuratura, které již pomoc přislíbil i parlamentní výbor pro vyšetřování činnosti NSA.

Německá rozvědka údajně roky pomáhala Američanům s odposlechy
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Německá rozvědka údajně poskytla Američanům na jejich žádost zpravodajská data až ve 40.000 případech týkajících se Evropy. Der Spiegel uvedl, že se šlo o IP adresy a mobilní telefonní čísla. Podle všeho se NSA zajímala o evropský zbrojní koncern EADS, leteckého výrobce Eurocopter (nyní Airbus Helicopters) či o francouzské úřady. Cílem sledování mohli být zřejmě i politici.

Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé

Poprvé se o problému spolupráce v BND hovořilo zřejmě již v roce 2008, kdy se zjistilo, že některé úkoly odporují vzájemné smlouvě o společném boji proti terorismu. Po skandálu s odposlechy NSA v roce 2013 se problém začal řešit důrazněji, mimo jiné se zjistilo, že některá zjišťovaná data jsou v rozporu se západoevropskými a německými zájmy.

Kancléřství se podle Der Spiegelu o všech sporných případech dozvědělo teprve v březnu, mezitím již nařídilo zevrubné prošetření činnosti rozvědky.

"U BND byly zjištěny technické a organizační nedostatky," uvedl v prohlášení mluvčí kancléřky Steffen Seibert. Dodal, že vláda ale nemá žádné důkazy o masivním odposlouchávání německých a evropských občanů.

Téma odposlechů je v Německu velmi citlivé. V roce 2013 zveřejnil někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i vrcholné evropské politiky, mimo jiné německou kancléřku Angelu Merkelovou. Tato odhalení otřásla vztahy mezi Berlínem a Washingtonem.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…