Německá suverenita končí u amerických kasáren. Ale Merkelová je talentovaná, říká Krejčí

21.02.2016 7:30

Politolog Oskar Krejčí má za to, že se EU mění. Osa Berlín – Řím už nebude mít tak velký vliv na to, co se děje v Londýně. Společným hlasem začala po moha letech mluvit i Visegrádská čtyřka, která se vzpírá Berlínu. Přesto pořád platí, že Německá kancléřka Angela Merkelová je nejtalentovanějším státníkem EU, byť prý nesmíme zapomínat, že i německá suverenita končí tam, kde jsou brány amerických kasáren.

Německá suverenita končí u amerických kasáren. Ale Merkelová je talentovaná, říká Krejčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Krejčí v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz konstatuje, že se Evropská unie změní. Vícerychlostní Evropa je v podstatě realitou. Sever je ekonomicky silnější než jih, všichni jsou v schengenském systému, ale už se mluví o vyloučení Řecka, a Velká Británie si na aktuálním summitu vymínila, že se nebude muset podílet na další integraci EU. Ukazuje se, že osa Berlín – Paříž, na které EU dosud stála, není všemocná. Už ani Francie není tahounem Unie. Tím je teď Berlín.

Merkelová je státník s velkým odhodláním

V časech uprchlické krize vyplul na povrch fakt, že orgány EU nejsou akceschopné, nejsou schopny pružně reagovat a přinášet inovativní řešení tam, kde nestačí klasická byrokratická mašinérie. Iniciativu proto převzalo Německo, které představuje nejsilnější ekonomiku celého společenství.

„Je jen přirozené, že iniciativu převzala německá kancléřka. Iniciativu nemohl převzít malý stát, například Slovensko či Maďarsko. Angela Merkelová byla a je nejtalentovanějším státníkem mezi mocnostmi Unie. Státníkem s velkým odhodláním. Jenže udělala sérii hrubých chyb ve vztahu k Řecku, ve vztahu k Ukrajině a naposledy ve vztahu k migrantům,“ upozorňuje Krejčí.

Přesto se dá říci, že Evropská unie se stává německou unií, byť se proti ní v poslední době vzpírá Visegrádská čtyřka, která si právě v souvislosti s uprchlickou krizí uvědomuje, že její zájmy jsou od těch německých odlišné. Postup Angely Merkelové v uprchlické krizi tak v zásadě oslabuje ideál jednotné Evropy, o což kancléřka jistě neusiluje. Jde jí o pravý opak, jenže její politika vede reálně k oslabení EU.

Jeho slova máme navíc chápat v kontextu vztahu EU a USA. „Nesmíme zapomínat, že německá suverenita končí u brány amerických kasáren,“ míní Oskar Krejčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…