Německá vláda: Pro nová jednání s Řeckem zatím nebyly splněny podmínky

06.07.2015 13:38

Vyjednávání s Řeckem je stále možné zahájit, nicméně podmínky pro tyto nové rozhovory o dluhové krizi zatím nebyly splněny. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters mluvčí německé vlády Steffen Seibert. Nyní je podle něj na Řecku a jeho vládě, aby přišla s novými návrhy.

Německá vláda: Pro nová jednání s Řeckem zatím nebyly splněny podmínky
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Vláda bere na vědomí jasné vítězství tábora Ne v hlasování a respektuje to,“ řekl Seibert. „Nicméně ve světle rozhodnutí řeckých občanů podmínky pro zahájení jednání o novém záchranném programu zatím nebyly splněny,“ dodal.

Jak mluvčí německého kabinetu dodal, Evropa bude zkoumat možnosti, jak pomoci řeckým občanům a „vše bude do velké míry záviset na tom, jaké návrhy předloží řecká vláda na stůl.“

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Řecký ministr financí dnes ráno oznámil, že odstupuje z funkce, aby usnadnil premiérovi Alexisi Tsiprasovi vyjednání nové dohody s věřiteli.

Některá média spekulují, že ruský prezident Putin, který bude později po telefonu hovořit s řeckým premiérem Tsiprasem, chce řeckého NE využít k rozdělení Evropy a k získání nového spojence. Někteří analytici dokonce tvrdí, že Řecko by se mohlo přidat k Euroasijskému ekonomickému společenství, hospodářskému bloku pod vedením Moskvy, jehož členy jsou ještě Bělorusko, Kazachstán a Arménie.

Aténské bankomaty už 60 euro nevydávají

Reportér britského listu The Guardian z Atén hlásí, že tamní bankomaty už lidem nevydají ani povolené denní maximum 60 eur. Nejvyšší částka, kterou stroj vydá, je většinou 50 eur. Může to být ale i tím, že docházejí dvacetieurové bankovky.

Tsiprasovi oponenti se dopustili tří velmi chybných úsudků

Není těžké vysvětlit, proč řecký premiér Alexis Tsipras masivně vyhrál referendum. Mnohem těžší je poznat, co se stane teď. Tsiprasovi oponenti se dopustili řady chybných úsudků sahajících od drobných po monumentální. Tři však podle mě vyčnívají, soudí dnes ve své analýze evropský komentátor listu Financial Times Wolfgang Münchau.

Zpráva MMF ukázala, že řecká vláda měla pravdu

Největší chybou byla zjevně koordinovaná kampaň několika vysokých unijních politiků, podle nichž NE povede k odchodu Řecko z eurozóny, tedy ke Grexitu. Zpráva z minulého týdne o tom, že představitelé eurozóny se snažili potlačit poslední analýzu Mezinárodního měnového fondu (MMF) o udržitelnosti řeckého dluhu také nepomohla. Zpráva v zásadě ukázala, že řecká vláda měla nakonec pravdu, když žádala ulehčení svého dluhu.

Neexistuje ekonomická teorie, podle níž ekonomika po osmi letech krize potřebuje další kolo škrtů

Druhou chybou kampaně za ANO bylo selhání vysvětlit, jak záchranný program mohl ekonomicky fungovat. Neexistuje žádná uznávaná ekonomická teorie, podle níž ekonomika, která má za sebou osm let krize, potřebuje nové kolo škrtů, aby se srovnala.

Chybou byla i arogance

Třetí monumentální chybou byla arogance. Stoupenci ANO byli přesvědčeni, že to mají jisté. Stejně jako britská Labouristická strana před posledními volbami spoléhali na průzkumy, které, jak se ukázalo, byly ohromně nepřesné.

Pohrdání demokracií a ekonomická negramotnost nejsou jen taktickými chybami. Tyto dvě „kvality“ jsou posledními ideologickými základy, na kterých spočívá evropský projekt. Řecko je připomínkou toho, že evropská měnová unie ve své nynější podobě je v základu neudržitelná. To znamená, že je potřeba ji spravit, nebo v určité chvíli skončí.

Jaké jsou nyní možnosti? Jisté je, že dosáhnout jakékoli dohody bude nyní ještě těžší. Řecká vláda se bude snažit o zcela odlišnou dohodu s méně škrty. Bude oprávněně usilovat o odpisy dluhu, která bude odpovídat posledním výpočtům MMF. Je těžké si představit, že by většina v Německu s takovou dohodou souhlasila, tvrdí Münchau.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…