Německá vláda přijala zvláštní opatření proti pravicovému extremismu. „Nenávistné komentáře“ se budou rovnou předávat policii

03.11.2019 9:10

Tento týden německá vláda schválila balíček devíti opatření proti pravicovému extremismu a šíření nenávisti na internetu. Balíček obsahuje přísnější pravidla pro držení zbraní či povinnost ve vztahu k sociálním sítím, které budou nenávistné komentáře muset hlásit přímo na policii. Ministr vnitra Horst Seehofer při představování nové strategie připomenul zločiny spáchané pravicovými extremisty, zmínil činy neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí a nutnost opatření opřel i o říjnový útok pravicového radikála na synagogu ve východoněmeckém městě Halle, při němž zemřeli dva lidé.

Německá vláda přijala zvláštní opatření proti pravicovému extremismu. „Nenávistné komentáře“ se budou rovnou předávat policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18987 lidí
K pravicovému extremismu se vyjádřil ministr vnitra Horst Seehofer, když nový balíček opatření obhajoval a uvedl, že hrozbu považuje za vysokou.

V Německu se vláda rozhodla zpřísnit pravidla držení zbraní či povinnosti sociálních sítí. Ty teď nově budou nenávistné komentáře nebo výhrůžky smrtí nejen mazat, ale také následně hlásit i policii, a to včetně IP adresy dané osoby, díky čemuž pak bude možné zjistit její totožnost.

„Není možné, aby měly v této zemi nenávist a štvanice úrodnou půdu,“ zdůraznila ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová, podle níž musí být jasné, že i na internetu platí zákony.

Zapojí se i německý Spolkový kriminální úřad (BKA), který založí útvar na vyšetřování zločinů z nenávisti. Internetové platformy budou mít za povinnost informovat BKA o obsahu, v němž se vyskytly výhrůžky smrtí nebo podněcování k násilným akcím. Místní politici, záchranáři a lékaři záchranných služeb budou mít vyšší míru právní ochrany vůči útokům. Počítá se i s lepší prevencí vůči pravicovému radikalismu a antisemitismu.

Balíček obsahující devět bodů nyní musí ještě schválit Spolkový sněm.

Německé úřady loni registrovaly 24.100 pravicových extremistů, zhruba polovina z nich je podle kontrarozvědky připravena použít násilí. Loni pravicoví radikálové v Německu spáchali 20 431 trestných činů, rok předtím 20 520.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…